Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ехо, туристи, хайде заедно да тръгнем към Черни връх

БНР Новини
Денят на туризма в България се отбелязва в последния неделен ден на август в чест на първото масово туристическо изкачване (300 души) на Черни връх на Витоша, осъществено на 27 август 1895 г. На снимката: Барелеф на Алеко на Черни връх.
Снимка: БГНЕС

През август се навършват 121 г. от началото на организираното туристическо движение у нас. В онези далечни години на призива на Алеко Константинов откликват стотици ентусиасти. Не всички знаят какво е това планински туризъм, как трябва да се облекат и, най-вече, как да се обуят. Дамите във всяка епоха са суетни. И по онова време столичните красавици се стараят да са „в крак” с модните тенденции: дълги поли с пищни набори и дантели, с кокетни чадърчета в ръце, а обувките - предимно на висок ток. Не че днес няма подобни примери, но преди 121 години събитието, безспорно, е влизало в графата „светски прояви”.
С първото тръгване към Черни връх на практика се слага и началото на Българския туристически съюз. Днес в тази масова, родолюбива, неправителствена организация членуват хора от различна възраст, които симпатизират на различни партии, но са обединени от любовта към родината и красивата българска природа.
С доброволен труд през годините са изградени над 400 хижи, къмпинги и заслони, със сериозна материална и леглова база.
Голяма е популярността на Движението 100 национални туристически обекта, както и Движението, възникнало през 2005 г.  „Покорител на десетте планински първенци”. Кои от европейските пешеходни маршрути преминават през България? Още за дейността на  БТС разказва председателят на съюза Алексей Стоев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени