Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Дичева представя пиесата си "Миграцията на сьомгата", посветена на Силвия Плат

Снимка: личен архив

Светлана Дичева представя в Американския център към Столичната библиотека пиесата си "Миграцията на сьомгата", посветена на американската писателка и поетеса Силвия Плат.  За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“  тя сподели, че премиерата съвпада с премиерата на пиесата на  Мая Кисьова, посветена на Ан Секстън:

Събрахме се двете с авторката, след като бяхме написали пиесите, и изведнъж, благодарение на  Емилия Миразчийска, се оказа, че ние работим заедно по един общ проект. В крайна сметка прочетох в последствие, в пиесата на Мая Кисьова, че двете със Силвия Плат са се познавали - ходили са на един и същ курс по творческо писане, но двете, в крайна сметка, завършват живота си по един и същи начин, макар и с 11 години разлика - и двете се самоубиват. Затова точно на това място тази вечер в 18 часа посмъртно ще бъдат заедно, заедно с всички почитатели на американската поезия.

И двете пиеси са преведени на английски от Том Филипс, който с години се е занимавал с преводи на англейски, допълни Дичева. Тя сподели, че е прочела автобиографичната „Стъкленият похлупак“ на Плат преди да започне да пише пиесата си, но пиесата е по свой начин различна, от всичко, което преди това е чела за писателката.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени