Светлана Дичева представя пиесата си "Миграцията на сьомгата", посветена на Силвия Плат

Снимка: личен архив

Светлана Дичева представя в Американския център към Столичната библиотека пиесата си "Миграцията на сьомгата", посветена на американската писателка и поетеса Силвия Плат.  За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“  тя сподели, че премиерата съвпада с премиерата на пиесата на  Мая Кисьова, посветена на Ан Секстън:

Събрахме се двете с авторката, след като бяхме написали пиесите, и изведнъж, благодарение на  Емилия Миразчийска, се оказа, че ние работим заедно по един общ проект. В крайна сметка прочетох в последствие, в пиесата на Мая Кисьова, че двете със Силвия Плат са се познавали - ходили са на един и същ курс по творческо писане, но двете, в крайна сметка, завършват живота си по един и същи начин, макар и с 11 години разлика - и двете се самоубиват. Затова точно на това място тази вечер в 18 часа посмъртно ще бъдат заедно, заедно с всички почитатели на американската поезия.

И двете пиеси са преведени на английски от Том Филипс, който с години се е занимавал с преводи на англейски, допълни Дичева. Тя сподели, че е прочела автобиографичната „Стъкленият похлупак“ на Плат преди да започне да пише пиесата си, но пиесата е по свой начин различна, от всичко, което преди това е чела за писателката.


Още от категорията
„Спасителят на света“ от Леонардо да Винчи

Видимо и невидимо зад най-скъпата картина в света

„Тя учетвори стойността на предварителната оценка от 100 млн долара. За мен това е наистина забележително!... Въпросът съвсем естествено е, докъде ще стигне тази спирала? Дали ще видим един ден шест или осем пъти увеличаване на оценката?...“ – пита се проф. Стоян Сгурев след рекорда от 450 млн долара, за  колкото беше продадена на търг картината..

публикувано на 21.11.17 в 15:17
Веско Велев

Живописният мистицизъм на Веско Велев

"Живописният мистицизъм" на Веско Велев е озаглавена представителната изложба на художника, която се показва в галерия „Контраст“. Разположени са около 40 творби, акрил върху платно, както и серия рисунки, които авторът показва за първи път. Различни сюжети, различни гледни точки, места, които са вдъхновявали артиста през последното лято или сезон, но..

публикувано на 21.11.17 в 14:39

Премиера на "Черна комедия" в Младежкия театър

Предстои  премиера на "Черна комедия" на Питър Шафър в Младежкия театър. Първите спектакли са на 22-ри и 23-ти ноември. Това е една от най-значимите комедии на съвремието ни , каза режисьорът Иван Урумов   в предаването "12+3". В нашата трактовка на първо мяст е екипът. Невероятно талантливи артисти. Оттук излизат и всички ситуации. Освен че..

публикувано на 21.11.17 в 13:56

"Танго котките" с микс от фолклор и танго в "София Лайв клуб" утре

"Танго котките" - първата формация в България, която свири и танго, ви кани на събитие, търсещо връзката между българския фолклор и аржентинското танго. Концертът - спектакъл ще се проведе в "София Лайв клуб" в София утре. Пианистката Зорница Цветанова разказа в предаването "Хоризонт до обед": От началото така и на нас ни прозвуча като..

публикувано на 21.11.17 в 13:10
Кадър от филма

Предпремиерно – новия български филм „Кораб в стая“

Точно преди първата прожекция в България поканихме режисьора на „Кораб в стая“ Любомир Младенов и актьорите Елена Димитрова и Цветан Алексиев да ни разкажат за снимките, работата с близки приятели и начина, по който сценарият поема в своя собствена посока, когато героите и обстоятелствата го поведат. Разговаряме също и за възприемането на „Кораб в стая“..

публикувано на 21.11.17 в 13:00

„Мистерията на българските гласове“ с различен звуков профил

След концерти у нас и в няколко страни на Европа, в началото на 2018 г. „Мистерията на българските гласове“ ще издаде нов албум. Основан преди 65 години, световноизвестният хор никога не е преустановявал срещите си с публиката по света. Създаден е по идея на Георги Бояджиев – главен редактор на „Народна музика“ в БНР. През 1975 г. излиза..

публикувано на 21.11.17 в 12:07

Поезията като неподминато съкровище

Отношенията на Константин Петров с поезията не са предопределени нито от образованието му, нито от всекидневните му занимания. Те са като отношението на дете, което пази в шарена метална кутия монети, лъскави копчета, чаркове от загадъчни машинки и красиви камъчета, намерени на улицата, на плажа и в планината. Така социалният антрополог Роберт Леви..

публикувано на 21.11.17 в 11:40