Светлана Дичева представя пиесата си "Миграцията на сьомгата", посветена на Силвия Плат

Снимка: личен архив

Светлана Дичева представя в Американския център към Столичната библиотека пиесата си "Миграцията на сьомгата", посветена на американската писателка и поетеса Силвия Плат.  За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“  тя сподели, че премиерата съвпада с премиерата на пиесата на  Мая Кисьова, посветена на Ан Секстън:

Събрахме се двете с авторката, след като бяхме написали пиесите, и изведнъж, благодарение на  Емилия Миразчийска, се оказа, че ние работим заедно по един общ проект. В крайна сметка прочетох в последствие, в пиесата на Мая Кисьова, че двете със Силвия Плат са се познавали - ходили са на един и същ курс по творческо писане, но двете, в крайна сметка, завършват живота си по един и същи начин, макар и с 11 години разлика - и двете се самоубиват. Затова точно на това място тази вечер в 18 часа посмъртно ще бъдат заедно, заедно с всички почитатели на американската поезия.

И двете пиеси са преведени на английски от Том Филипс, който с години се е занимавал с преводи на англейски, допълни Дичева. Тя сподели, че е прочела автобиографичната „Стъкленият похлупак“ на Плат преди да започне да пише пиесата си, но пиесата е по свой начин различна, от всичко, което преди това е чела за писателката.


Още от категорията
Петя Александрова и Румен Леонидов

С усмивка из алеите на миналото

Излезе от печат книгата на Петя Александрова „България в потури, но с цилиндър”. Тя е продължение на труд, събрал 50 нашенски истории от XIХ и началото на ХХ век. Новата книга е със същия брой разкази и със същото заглавие. Подобно на първия том и сега авторката с ерудиция и талантливо перо води читателя по пътеките на миналото. Заглавието и..

публикувано на 21.03.18 в 10:53
Част от плаката на конкурса

Фестивалът "Българска душа на Святата земя" за четвърти път в Израел

И тазгодишното четвърто издание на „Българска душа на Святата земя” ще се проведе в рамките на Дните на българската култура в Израел от 28 до 31 май – съобщи за „Артефир” Весела Райчинова, журналист, продуцент, създател и директор на фестивала. Новото тази година е първият международен литературен конкурс в дните на фестивала.  Конкурсът ще се нарича..

публикувано на 21.03.18 в 10:40
Част от корицата на книгата

"Завръщането на Персефона" като модерен манифест

Съграждане на по-щастлив и по-пълноценен живот, почерпени от архетиповете в старогръцките митове за Деметра и Персефона, обещават издателите на тази книга.  Нейната авторка Каръл Пирсън е позната на книжния ни пазар и с други свои творби, посветени на самопознанието.  „Завръщането на Персефона” е преведена от Весела Еленкова, а тестовете,..

публикувано на 21.03.18 в 10:30
Гергана Янева

Национален конкурс за приказка "Моят учител е супергерой" на фондация "Тебешир"

Този конкурс е за деца и провокира отговор на въпроса, какво е да бъдеш добър учител. Организаторите му очакват собственоръчно написани приказки за качествата на учителя – „супергерой”. В конкурса могат да участват всички ученици от 2 до 7 клас, в три възрастови групи. Няма ограничения за жанра и формата на приказките. Крайният срок е 13 април, а адреса,..

публикувано на 21.03.18 в 10:05
Лили Сотирова

Лили Сотирова открива пролетна изложба в галерия "Нирвана"

Изложба на Лили Сотирова ще бъде открита в столичната галерия "Нирвана".  Лили Сотирова е родена в София. Завършва специалност живопис в Националната художествена гимназия „Илия Петров”. Продължава образованието си в колеж „Арт Авангард” в София, където изучава тенденциите в модата и моден мениджмънт. Висшето си образование по моден дизайн..

публикувано на 21.03.18 в 09:45
Николай Нейчев

Най-младото българско читалище ще има свой дом тази пролет

Благотворителен бал с търг в подкрепа на народно читалище „Добрич-2017” ще се проведе на 24 март в Добрич. Организаторите се надяват да съберат повече средства за ремонт на сградата на бившето училище „Дора Габе”, където ще се помещава новото читалище. Амбициозни са целите им: майсторски фолклорни класове на известната народна певица Калинка Вълчева,..

публикувано на 21.03.18 в 09:30

Театралните награди "Сивина" ще бъдат връчени тази вечер в Столичния куклен театър

Театралните награди "Сивина" ще бъдат връчени тази вечер в Столичния куклен театър. Събитието е част от Софийския театрален салон и от Календара на културните събития на Столичната община. Наградите отличават млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство. Организатори са Асоциацията на куклените театри и Международният съюз на куклените дейци у..

публикувано на 21.03.18 в 04:43