Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"YES“ за едногодишно обучение в САЩ за 10 български гимназисти!

БНР Новини

Десет български гимназисти ще имат възможност да се включат в програма за обмен на ученици YES и да прекарат учебна 2017/2018 година в Съединените американски щати. YES (Kennedy Lugar Youth Exchange and Study) е програма, финансирана от правителството на САЩ, Бюро за академични и културни дейности (ECA), която стимулира културния диалог и обмен на ученици между САЩ и страни от Източна и Югоизточна Европа и Евразия.

Програмата е насочена към ученици от 9 и 10 клас с добри познания по английски език, на които се предоставят стипендии за едногодишно обучение в Съединените американски щати. По време на престоя си учениците посещават американско училище, живеят в приемно семейство, имат възможност да се потопят в американската култура и същевременно се превърнат в посланици на своята собствена, като всички разходи, свързани с обучение, престой и транспорт се покриват от програмата. (Програмата е насочена и към ученици с увреждания като им осигурява специална подкрепа).

В България програмата YES се реализира от 2009 година, като досега 45 ученици са преминали през нея и са включени в алумни общността. Тази година 10 нови стипендии чакат своите избраници.

Селекцията на стипендианти  по програма YES за следващата учебна 2016/2017 година ще се проведе през есента на 2016 г., като процесът включва 3 основни етапа: тест по английски език, есе и интервю. Тестовите центрове и датите на първия кръг са както следва: Варна - 8 октомври 2016; Пловдив - 10 октомври 2016; София - 11 октомври 2016.

Още подробности по темата може да научите от разговора на Петя Зунгорлиева с координатора на проекта Румяна Йотова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени