Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Фандъкова: Със строителството на метрото се грижим за чистотата на въздуха в София

Обявена е процедура за закупуване на нови 30 автобуса за градския транспорт на столицата

Йорданка Фандъкова
Снимка: БГНЕС

В края на октомври ще бъде пуснат изпитателно нов електробус в Столичния градски транспорт. Обявена е процедура за закупуване и на нови 30 автобуса със средства, спестени от сделката за 110 китайски автобуса, които вече се движат в София.

В близките 2 години най-старото превозно средство ще бъде на не повече от 7 години, посочи в предаването ни "Хора, пътища, автомобили" кметът Йорданка Фандъкова:

След като извадим от движение най-старите автобуси по линиите, по които няма да се движат чисто новите автобуси, ще се движат сравнително нови от тези, които се използват в момента. За първи път от десетилетия пуснахме 20 нови трамвая. Вече са пуснати два от петте нови трамвая, които очакваме и всеки момент ще пристигнат по линия номер 1. В същото време вече започнаха да се движат и реновираните чешки трамваи по линия 22, а през следващите години очакваме 28 реновирани трамвая от Швейцаря. Досега сме подменили близо 90 процента от тролеите, а със строителството на метрото градският транспорт става и по-удобен, и по-бърз, и в същото време се грижим за чистотата на въздуха - каза кметът на София Йорданка Фандъкова.


 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени