Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родриго Дутерте се извини за това, че е обидил Барак Обама

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Филипините Родриго Дутерте се извини за обидната си реплика по адрес на американския държавен глава Барак Обама. Силните ми думи в отговор на журналистически въпроси предизвикаха тревога и съжалявам, че бяха възприети като лична атака. Това се посочва в изявление на Дутерте, който по-рано нарече Обама кучи син.

Аз съм президент на суверенна държава. От дълго време вече не сме колония. Нямам друг господар освен филипинския народ. Кучи сине, ще те наругая по време на форума, каза Дутерте във връзка с евентуална среща между двамата на форума на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Лаос.

Реакцията на Дутерте беше в отговор на информацията, че се очаква по време на разговорите им Обама да повдигне въпроса за нарушаването на човешките права във Филипините. Около 2 400 наркотрафиканти и наркомани са били убити в страната без съдебен процес и присъди в рамките на борбата срещу наркотиците, която Дутерте води от идването си на власт през юни.

Първоначално Обама реагира спокойно на изказването на филипинския си колега.

Ясно е, че той е колоритен човек. Инструктирах екипа ми да разговаря с филипинските си колеги, за да установи дали всъщност сега е времето, когато бихме могли да проведем конструктивни и продуктивни разговори, посочи американският държавен глава.

По-късно обаче Обама отмени предстоящата среща с Дутерте и вместо това ще се срещне с президента на Южна Корея Пак Гън-хе.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна