Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньори от рудник "Черно море" блокираха пътя Бургас – Слънчев бряг заради неизплатени обезщетения

Имотите на мина "Черно море" са запорирани

| обновено на 07.09.16 в 12:20
Снимка: Мариян Иванов

Работници от закритата мина “Черно море“ блокираха за 5 минути главния път Бургас-Слънчев бряг. Половин час по-рано протестиращите спряха за кратко и движението на колите по пътя Бургас-Каблешково. Миньорите протестират, заради неизплатени заплати и обезщетения, които е трябвало да получат през април, когато са били съкратени, а рудникът затворен.

Протестиращите издигнаха плакати: „Не ни подхвърляйте трохи, дайте ни всички пари“ и „Искаме си обезщетенията“. Те блокираха пътя Бургас - Слънчев бряг със съдействието на полицаите, охраняващи протеста. Движението на колите беше временно затруднено, а трафикът беше пренасочен през Каблешково.

Мина „Черно море“ е в ликвидация, заяви бившият изпълнителен директор Русомир Калоячнев:

Мината вече няма никакви приходи. Техническа ликвидация върви и се реализира проект по напускане на подземната част на обекта. В момента запечатваме шахтата по проект, който е одобрен от Министерството на енергетиката. Мината няма приходи. Единствено, ако се окаже финансова помощ от външни фирми, тогава ще можем да платим на работниците.

Петър Неделчев – заместник-председател на КНСБ в мината, каза, че сумите, които трябва да бъдат преведени, варират средно по 2 хиляди лева на човек.

Миньорите са притеснени, че пари за тях няма да има:

Законите в България са така, че първо ще обезщетят банки, всички други фирми, които имат вземания, и накрая работниците… Не знам дали ще стигне до нас, те са запорирани вече имотите на мината, никой не дава гаранции, че ще ни платят тези заплати.

Парите е трябвало да бъдат получени още през април, обяви по-рано пред "Хоризонт" Радка Събева, един от протестиращите работници:

Сумата, която ми дължи предприятието, е над 2 хиляди лева, това са две брутни заплати, плюс 33 дена платен годишен отпуск. Никой досега нищо не ни е изплатил. Изгониха ни на улицата и от там нататък – спасявайте се поединично. Просто ми е болно, унизително, да вървим да си просим парите. Срамота е! За Бюрото по труда не сме имали затруднения, обаче, докато започнем да получаваме от борсата парите, просто месеци беше ад. Много трудно се справихме със заеми, банките ни дърпат… просто не ми се говори, не искам да се връщам, че душата ме боли. Протестът е насочен към нашите работодатели, да ни чуят по-висшестоящите, да обърнат малко внимание на тези работодатели. Какво е това нещо – работят хората, изкарват ги на улицата и дотам! Не може така! Само нашето предприятие ли ще си проси парите?

Ако не бъдат преведени парите, миньорите обещават нови протести в Бургас и в София.

Днес в НАП-Бургас се провежда търг, на който се разпродава имуществото на мината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени