Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на последната част от тритомника с есета на Георги Марков

Снимка: архив
На днешния ден през 1978 година в Лондон е извършено покушението срещу публициста и писателя Георги Марков. Тази вечер в София от 18.30 часа е премиерата на последната част от тритомника с есета, четени по радио "Дойче веле" в периода 1973-1978 година и озаглавена "Ходене на българина по мъките".

Журналистът Тони Николов и съставител на трите сборника разказва в предаването "Преди всички" по "Хоризонт":

На мен ми се струва, че на днешната дата трябва да се запитаме защо се извършва това покушение. Защото Георги Марков наистина е накаран да замлъкне. Накаран да замлъкне заради текстовете, които могат да бъдат прочетени, заради "Задочните репортажи от България", които са факт, преиздавани през годините, познати са и заради тези есета, които пък бяха непознати, с които преди 4 години се заех, тогава, когато стана ясно, че в архива на семейството, благодарение на съпругата му Анабел, са върнати този огромен брой текстове. Когато започнаха да излизат тези текстове, в началото ги мислехме да са един том, след това да са два, оказаха се три.

Почти може да се напише разказ за това как стигна "Ходене на българина по мъките" при нас. Всъщност този текст на Георги Марков беше открит миналата година в архива на писателя Димитър Бочев. Беше върнат от Германия от неговата първа съпруга. В много лошо състояние е този текст и аз го разшифровах буква по буква и когато прочетох тези редове, мен нещо ме стисна за гърлото. Разбрах просто, че те трябва да дадат заглавието на един том.

Интервюто с Тони Николов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна