Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франсоа Оланд: Светската държава не пречи на практикуването на исляма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Законите на светската държава не пречат на мюсюлманите да практикуват свободно религията си във Франция. Това заяви днес френският президент Франсоа Оланд в реч, посветена на демокрацията и борбата с тероризма.

Демокрацията е по-силна от варварщината, която ѝ е обявила война, заяви френският президент Франсоа Оланд в речта си в Париж. След четиригодишна битка срещу един смъртоносен фанатизъм нямам никакво съмнение, че въпреки тежките изпитания ние ще победим, настоя той.

Оланд подчерта, че светската държава не противоречи по никакъв начин на практикуването на исляма във Франция, стига той да е съобразен със закона. Докато съм президент няма да допусна закони според обстоятелствата, които не са нито приложими, нито конституционни, отсече той, визирайки настояванията на дясната опозиция за закон за забрана на буркините по плажовете и разширяване на забраната на ислямската забрадка.   

Няма да оставя имиджът на Франция да се развали през следващите месеци или години, каза още Оланд. Последните думи бяха разтълкувани като загатване за кандидатура за втори мандат. Според проучванията досега Оланд няма никакъв шанс да спечели отново президентския пост през 2017 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени