Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в историята на БНР – директно предаване на Последната вечер от Променадните концерти на Би Би Си, 10 септември, от 21.15 часа

| обновено на 10.09.16 в 12:15 БНР Новини
Хуан Диего Флорес
Снимка: royalalberthall.com/Kristin Hoebermann

В съботната вечер ще имате уникалната възможност да чуете по програма „Христо Ботев“ на БНР на живо от Роял Албърт Хол най-тържественото и патриотично класическо музикално събитие за годината във Великобритания – прочутата Последна вечер, празничния финал на фестивала BBC Proms.
Главният диригент на СО на Би Би Си – Сакари Орамо, ще бъде начело на бляскавия музикален празник с участието на съставите на британската медийна корпорация: Би Би Си Сингърс, Симфоничния хор и Симфоничния оркестър на Би Би Си.
В програмата: хитовите Половецки танци от „Княз Игор“ на Бородин, великолепните „Музикални матинета“ на Бенджамин Бритън по теми на Росини, кантатно-ораториалната творба на англичанина Джонатан Дав „Забавата ни свърши“ по стихове от „Бурята“ на Уилям Шекспир. Този сезон бе фокусиран върху представянето на млади таланти от цяла Великобритания, а на Последната вечер ще дебютира Младежкият ансамбъл на BBC Proms, който ще изпълни специално поръчана нова пиеса на 25-годишния шотландски композитор Том Харолд (самият той е един от участниците в „Проекта за вдъхновяване на млади композитори“ на фестивала). Подбрани са и 16 много талантливи млади певци, които ще участват в „Серенада на музиката“ на Воън Уйлямс – творба по текст от „Венецианския търговец“ на Шекспир, написана през 1938 година специално за основателя на Променадните концерти – диригента Хенри Ууд. Неговата „Фантазия върху британски морски теми“ ще прозвучи отново – както почти всяка година, заедно с творби в почит на всяка от британските нации. А звездата на вечерта е знаменитият Хуан Диего Флорес, който ще пее арии на Росини, Доницети, Офенбах и ще взриви атмосферата с бляскава латиноамериканска фиеста – няколко прочути хита от родния му континент, специално аранжирани за случая от Ан Дъдли.

Бъдете с програма „Христо Ботев“ в съботната вечер – подгряваме от 20 часа, включваме Лондон около 21.15.
В звуковия файл можете да чуете интервю с Клеменси Бъртън-Хил – водеща музикална журналистка от ВВС 3 – програмата за класическа музика на ВВС. Красивата русокоса Клеменси е истинско чудо: свирила е на цигулка (в Кралския колеж за музика дори е получила специалната награда за цигулари на името на Хю Бийн); има диплома по английска литература от Кеймбридж; още от 16-годишна е започнала да се снима във филми – участвала е в десетки кино и телевизионни продукции, включително в популярния за българската публика сериал „Убийства в Мидсъмър“; като цигуларка е била в състава на Западно-Източния оркестър Диван на Даниел Баренбойм, с който е свирила на много турнета – включително в Русия, Австрия, Испания. Освено това е работила като телевизионен водещ, публикувала е материали във всички водещи британски вестници и списания и е автор на два романа. За първи път Клеменси Бъртън-Хил бе водеща на Последната вечер от Променадните концерти за ВВС 3 миналата година, тази година отново ще бъде в ложата на ВВС, за да представи концерта за британските слушатели. Чуйте нейния разказ за фестивала и за спецификата на това невероятно, бляскаво и пищно събитие – Последната вечер.



събота, 10 септември, от 20 часа
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени