Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма официално потвърждение на информацията, че Кристалина Георгиева влиза в надпреварата за ООН

Кристалина Георгиева
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На този етап няма официално потвърждение на медийните публикации, че идната седмица правителството възнамерява да издигне втора кандидатура на България в надпреварата за избор на нов генерален секретар на ООН - тази на еврокомисар Кристалина Георгиева.

Българският кандидат е Ирина Бокова, която при поредното четвърто гласуване в Съвета за сигурност остана пета между кандидатите за поста. Новият генерален секретар трябва да бъде утвърден от Общото събрание до края на декември, когато изтича мандатът на настоящия генерален секретар - Бан Ки Мун.

Снежана Маноилова от офиса на Ирина Бокова заяви, че не е упълномощена да коментира темата и подчерта, че официалната кандидатура на България в момента е Ирина Бокова, която е издигната от българското правителството. Говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн също отказа да коментира темата. 

Бившият португалски премиер Антонио Гутериш спечели и четвъртия таен вот в Съвета за сигурност на ООН, който отсява кандидатите за генерален секретар на световната организация.

Гутериш беше подкрепен от 12 от 15-те членки на Съвета, две бяха против него и една остава без мнение. Втори е словашкият външен министър Мирослав Лайчак, който има подкрепата на 10 членки на Съвета за сигурност, а трети е бившият първи дипломат на Сърбия Вук Йеремич, за когото са гласували 9 държави.

Толкова, според британския посланик в ООН Матю Райкрофт, е абсолютният минимум за избор на генерален секретар, при положение, че никоя от петте постоянни членки на Съвета за сигурност не наложи вето.

Българският кандидат Ирина Бокова е на пето място, подкрепена от 7 държави и отхвърлена от 5, като 3 нямат мнение за нея. С едно място я изпреварва бившият македонски външен министър Сърджан Керим - с 8 гласа подкрепа.

Съветът за сигурност ще гласува за пети път на 26 септември, а през октомври ще направи препоръка на Общото събрание на ООН за избор на генерален секретар.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени