Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сагата "Бокова - Георгиева"

Снимка: БГНЕС

Не мога да се ангажирам да гадая дали Бойко Борисов ще смени Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, но всъщност мисля, че по-скоро ще има смяна, това каза в интервю за предаването "Преди всички“ по програма "Хоризонт“ Даниел Смилов от Центъра за либерални стратетии:

Все пак има доста условия за една такава маневра. България е в уникална ситуация. Ние имахме две кандидатки, които бяха изключително силни. Като че ли Бокова достигна тавана на доверие и трудно ще се изправи срещу силен кандидат като Гутереш. Последните гласувания определено не са в нейна полза. 


Според Ричард Гоуен от американския Център за международно сътрудничество в Ню Йорк сред повечето дипломати в ООН не се е променило разбирането, че е ред на Източна Европа да оглави организацията.

Той не отхвърля възможността нов кандидат като Кристарлина Георгиева да се включи в надпреварата:

Мисля, че въпреки проведената от Ирина Бокова много щателна кампания, изглежда, че за нея няма отворен път към победата. Тя получи само 7 насърчителни гласа в последното гласуване, докато Гутериш получи 12. Минимумът е 9 положителни гласа. Разбираме, че Русия лобира много силно за Бокова, която е техен фаворит, но изглежда САЩ, Великобритания и други западни държави са силно против нея. Боя се, че дори ако оставим настрана въпроса дали Георгиева ще влезе в надпреварата, шансовете на Бокова да спечели са твърде слаби. Ако Кристалина Георгиева се включи, това ще промени много неща. Вече почти година знаем, че тя е потенциален кандидат с много добри квалификации от Европейския съюз и Световната банка, коментира Ричард Гоуън.

Цялото интервю с Даниел Смилов и Ричард Гоуен можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени