„Ще бъде провокативно, интересно и празнично“ – българските участници в предстоящите концерти на Найджъл Кенеди

Снимка: БГНЕС

Найджъл Кенеди за пореден път гостува у нас. Сцените, които очакват екстравагантния виртуоз, са в София (17.09) и Пловдив (18.09), а програмата е наистина забележителна. В първата част са включени произведения на Георги Андреев, преработени специално за случая, както и изпълнения на "Лондонски български хор". Според първоначалните планове, трябваше да прозвучат три неизпълнявани творби от същия автор, но поради технически причини това ще се случи по-късно и по друг повод.

Идеята за тази интересна среща между двете култури е на наш сънародник, който от години живее в Лондон – цигуларя Иво Станков, основател и основен организатор на Фестивал на българската култура в британската столица. В началото на тази година Иво предложил на Найджъл Кенеди и неговата група да свирят български произведения заедно с български изпълнители. Известен със своя афинитет към балканската музика, прочутият му колега с радост приел. Найджъл Кенеди ще солира и в трите творби на Андреев. В две от тях пък ще се надсвирва с талантливия композитор, познат и като много атрактивен гъдулар. Третата е само за соло цигулка.

Всяка пиеса има специфично звучене, съчетавам мелодии от различни региони на България и полуострова – разказва Андреев. Концертите у нас ще бъдат под съпровода на София Симфоникс с диригент Любка Биаджони. Ще представим първата част от програмата в Лондон на 25 октомври, в голямата зала на Барбикан център. Там ще свирим с Лондонски филхармоничен оркестър под диригентството на Росен Миланов. Ще бъде провокативно, интересно и забавно. Пиесите са с празничен, позитивен характер. Интересна е комбинацията между техниката и звученето на двата струнни инструмента. На моменти цигулката имитира гъдулка и обратното. Не съм си налагал ограничения в музикалния език, но повтарям - всичко е върху фолклорни интонации от България, Балканите, а също келтски, цигански мотиви и т.н. От години съм главен диригент и артистичен директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и все не ми оставаше време да обръщам внимание на гъдулката. Но съм написал сложни солови партии и се налага да се упражнявам сериозно. Искам да поканя всички, които обичат музикалното преплитане на различни епохи и традиции. Ще се постараем да поднесем интересен концерт, ще има много изненади.“

Георги Андреев каза още, че Найджъл Кенеди сам е избрал произведенията, а те са части от музикално-танцови спектакли – Gypsy Party (от „Два свята“), Southern Sea (от „Кръстопът“) и Aegean Dances (от „Легендата“).

Публиката очаква и изпълненията на Лондонския български хор. Една трета от участниците са наши сънародници, живеещи в Лондон. Останалите са от Англия, Шотландия и други европейски страни – разказва Десислава Стефанова, диригент на състава.

Те просто искат да пеят нашите песни – продължава тя.– Изпълняваме само български репертоар – обработки на фолклор, православни песнопения. Хората усещат музиката с душата си. Специфичният начин на пеене ги докосва и вълнува. Харесва им заедно да създават силния резонанс, характерен за многогласните обработки на народни песни.

Съставът е подготвил две православни песнопения, акапелна версия на прочутата „Девойко, мъри хубава“, обработка на Генчо Генчев и четири песни в народен стил на композитора Кирил Тодоров. Той често пише за състава. Сега специално аранжира „Бяло Раде“ и една коледарска песен, добавяйки струнен оркестър. Аз пък „вързах“ коледарската с песен от обичая Еньовден – добавя Десислава.Да припомним, че Коледа и Еньовден (24 юни) са големи фолклорни празници, разположени в преломни моменти от природния цикъл. Така хорът ще изпълни „Българските годишни времена“ – отговор на необичайната интерпретация на вечното произведение на Вивалди, наречена от Найджъл Кенеди „Новите годишни времена“.Още от категорията
Джони Митчел и Пат Матини

"Сенки и светлини" - проекции на Джони Митчел и Пат Матини, плюс Джако Пасториъс и Майкъл Брейкър

На 21 януари Слънчев джаз+ се връща не само към изпуснат момент от 2017 с един от кръстниците ни, Ерик Трюфа с необичайни версии на Майлз Дейвис на живо от Париж, но и се връща в далечната за някои 1980-а, когато изпреварили времето си, Джони Митчел и Пат Матини събират в един спектакъл "Сенки и светлини" Джако Пасториъс и Майкъл Брейкър...

обновено на 22.01.18 в 11:40

Звукови хроники „Митологични образи”: интерпретации на митове за Аполон

Аполон е едно от главните олимпийски божества. Син е на Зевс и Лето, брат-близнак на Артемида, той е идеал за класическа красота, младост, сила. Аполон е многостранен, разпознат като бог на музиката, истината, поезията, на лечителството, като бог на изкуствата е водач и на 9-те музи... Сред популярните митове за него са тези, които развиват темите за..

публикувано на 22.01.18 в 08:30

Радиото

Към края на първото десетилетие на най-новия ни век се състоя премиера на очарователен филм, който изглеждаше да бъде печеливш, интересен, потребен на онези, за които е бил предназначен - поколението, отъждествявано с апогея на рок музиката, а защо не - и неговите наследници. Това е филмовата продукция The Boat That Rocked, в буквален превод..

публикувано на 21.01.18 в 08:00
Петър Македонски и Аделина Александрова в студиото на предаването.

Петър Македонски: Каквото и да е било, винаги си пожелавам всяка година да бъде по-успешна от предишната

Петър Македонски е роден на 8 юни 1988 в София. Трето поколение тромпетист, син на проф. Ангел Македонски (тромпет) и внук на легендарния Петър Кърпаров (основател на българската тромпетна школа), той охотно и по един забележително впечатляващ начин продължава музикалните традиции на семейството. Артист с многостранни стилови интереси, от 2011 година..

публикувано на 20.01.18 в 12:05
сцена от

Галаконцерт "Жените на Пучини" в Софийската опера тази вечер по случай 160 години от рождението на композитора

Световноизвестните солисти Доната Д'Анунцио Ломбарди и Камен Чанев ще пеят на галаконцерта "Жените на Пучини" в Софийската опера тази вечер по случай 160 години от рождението на композитора. Диригент е 28-годишната Беатриче Венеци , родена в град Лука, който е роден град и на Джакомо Пучини , съобщават от операта. Певицата Габриела..

публикувано на 20.01.18 в 11:02
Айлин Перес и Джералд Финли в сцена от операта.

Айлин Перес и Джералд Финли в „Таис” на Масне, спектакъл на Метрополитън опера - Ню Йорк

В съботната вечер предлагаме спектакъл на Метрополитън опера - Ню Йорк. Записът на операта „Таис” от Жюл Масне е направен на 11 ноември миналата година, но в съботната вечер се излъчва директно от Женева за всички страни-членки на Европейския съюз за радио и телевизия. От самото си създаване „Таис” е считана за опера, предназначена за една звезда -..

публикувано на 20.01.18 в 08:30
 Moonwalks

Moonwalks: дарк-спейс-рокендрол от Детройт в София и Пловдив на 25 и 26 януари

Ударно начало на годината е подготвил екипът на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз” на програма „Христо Ботев”. Първите гости за 2018 г., когато и концертната серия, и предаването-майка „Аларма”, честват 10 години от създаването си, са психеделик-дарк-спейс-рокендрол триото Moonwalks от Детройт, Мичиган. Това са трима съвсем млади..

публикувано на 19.01.18 в 17:15