Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ще бъде провокативно, интересно и празнично“ – българските участници в предстоящите концерти на Найджъл Кенеди

Снимка: БГНЕС

Найджъл Кенеди за пореден път гостува у нас. Сцените, които очакват екстравагантния виртуоз, са в София (17.09) и Пловдив (18.09), а програмата е наистина забележителна. В първата част са включени произведения на Георги Андреев, преработени специално за случая, както и изпълнения на "Лондонски български хор". Според първоначалните планове, трябваше да прозвучат три неизпълнявани творби от същия автор, но поради технически причини това ще се случи по-късно и по друг повод.

Идеята за тази интересна среща между двете култури е на наш сънародник, който от години живее в Лондон – цигуларя Иво Станков, основател и основен организатор на Фестивал на българската култура в британската столица. В началото на тази година Иво предложил на Найджъл Кенеди и неговата група да свирят български произведения заедно с български изпълнители. Известен със своя афинитет към балканската музика, прочутият му колега с радост приел. Найджъл Кенеди ще солира и в трите творби на Андреев. В две от тях пък ще се надсвирва с талантливия композитор, познат и като много атрактивен гъдулар. Третата е само за соло цигулка.

Всяка пиеса има специфично звучене, съчетавам мелодии от различни региони на България и полуострова – разказва Андреев. Концертите у нас ще бъдат под съпровода на София Симфоникс с диригент Любка Биаджони. Ще представим първата част от програмата в Лондон на 25 октомври, в голямата зала на Барбикан център. Там ще свирим с Лондонски филхармоничен оркестър под диригентството на Росен Миланов. Ще бъде провокативно, интересно и забавно. Пиесите са с празничен, позитивен характер. Интересна е комбинацията между техниката и звученето на двата струнни инструмента. На моменти цигулката имитира гъдулка и обратното. Не съм си налагал ограничения в музикалния език, но повтарям - всичко е върху фолклорни интонации от България, Балканите, а също келтски, цигански мотиви и т.н. От години съм главен диригент и артистичен директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и все не ми оставаше време да обръщам внимание на гъдулката. Но съм написал сложни солови партии и се налага да се упражнявам сериозно. Искам да поканя всички, които обичат музикалното преплитане на различни епохи и традиции. Ще се постараем да поднесем интересен концерт, ще има много изненади.“

Георги Андреев каза още, че Найджъл Кенеди сам е избрал произведенията, а те са части от музикално-танцови спектакли – Gypsy Party (от „Два свята“), Southern Sea (от „Кръстопът“) и Aegean Dances (от „Легендата“).

Публиката очаква и изпълненията на Лондонския български хор. Една трета от участниците са наши сънародници, живеещи в Лондон. Останалите са от Англия, Шотландия и други европейски страни – разказва Десислава Стефанова, диригент на състава.

Те просто искат да пеят нашите песни – продължава тя.– Изпълняваме само български репертоар – обработки на фолклор, православни песнопения. Хората усещат музиката с душата си. Специфичният начин на пеене ги докосва и вълнува. Харесва им заедно да създават силния резонанс, характерен за многогласните обработки на народни песни.

Съставът е подготвил две православни песнопения, акапелна версия на прочутата „Девойко, мъри хубава“, обработка на Генчо Генчев и четири песни в народен стил на композитора Кирил Тодоров. Той често пише за състава. Сега специално аранжира „Бяло Раде“ и една коледарска песен, добавяйки струнен оркестър. Аз пък „вързах“ коледарската с песен от обичая Еньовден – добавя Десислава.Да припомним, че Коледа и Еньовден (24 юни) са големи фолклорни празници, разположени в преломни моменти от природния цикъл. Така хорът ще изпълни „Българските годишни времена“ – отговор на необичайната интерпретация на вечното произведение на Вивалди, наречена от Найджъл Кенеди „Новите годишни времена“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна