„Ще бъде провокативно, интересно и празнично“ – българските участници в предстоящите концерти на Найджъл Кенеди

Снимка: БГНЕС

Найджъл Кенеди за пореден път гостува у нас. Сцените, които очакват екстравагантния виртуоз, са в София (17.09) и Пловдив (18.09), а програмата е наистина забележителна. В първата част са включени произведения на Георги Андреев, преработени специално за случая, както и изпълнения на "Лондонски български хор". Според първоначалните планове, трябваше да прозвучат три неизпълнявани творби от същия автор, но поради технически причини това ще се случи по-късно и по друг повод.

Идеята за тази интересна среща между двете култури е на наш сънародник, който от години живее в Лондон – цигуларя Иво Станков, основател и основен организатор на Фестивал на българската култура в британската столица. В началото на тази година Иво предложил на Найджъл Кенеди и неговата група да свирят български произведения заедно с български изпълнители. Известен със своя афинитет към балканската музика, прочутият му колега с радост приел. Найджъл Кенеди ще солира и в трите творби на Андреев. В две от тях пък ще се надсвирва с талантливия композитор, познат и като много атрактивен гъдулар. Третата е само за соло цигулка.

Всяка пиеса има специфично звучене, съчетавам мелодии от различни региони на България и полуострова – разказва Андреев. Концертите у нас ще бъдат под съпровода на София Симфоникс с диригент Любка Биаджони. Ще представим първата част от програмата в Лондон на 25 октомври, в голямата зала на Барбикан център. Там ще свирим с Лондонски филхармоничен оркестър под диригентството на Росен Миланов. Ще бъде провокативно, интересно и забавно. Пиесите са с празничен, позитивен характер. Интересна е комбинацията между техниката и звученето на двата струнни инструмента. На моменти цигулката имитира гъдулка и обратното. Не съм си налагал ограничения в музикалния език, но повтарям - всичко е върху фолклорни интонации от България, Балканите, а също келтски, цигански мотиви и т.н. От години съм главен диригент и артистичен директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и все не ми оставаше време да обръщам внимание на гъдулката. Но съм написал сложни солови партии и се налага да се упражнявам сериозно. Искам да поканя всички, които обичат музикалното преплитане на различни епохи и традиции. Ще се постараем да поднесем интересен концерт, ще има много изненади.“

Георги Андреев каза още, че Найджъл Кенеди сам е избрал произведенията, а те са части от музикално-танцови спектакли – Gypsy Party (от „Два свята“), Southern Sea (от „Кръстопът“) и Aegean Dances (от „Легендата“).

Публиката очаква и изпълненията на Лондонския български хор. Една трета от участниците са наши сънародници, живеещи в Лондон. Останалите са от Англия, Шотландия и други европейски страни – разказва Десислава Стефанова, диригент на състава.

Те просто искат да пеят нашите песни – продължава тя.– Изпълняваме само български репертоар – обработки на фолклор, православни песнопения. Хората усещат музиката с душата си. Специфичният начин на пеене ги докосва и вълнува. Харесва им заедно да създават силния резонанс, характерен за многогласните обработки на народни песни.

Съставът е подготвил две православни песнопения, акапелна версия на прочутата „Девойко, мъри хубава“, обработка на Генчо Генчев и четири песни в народен стил на композитора Кирил Тодоров. Той често пише за състава. Сега специално аранжира „Бяло Раде“ и една коледарска песен, добавяйки струнен оркестър. Аз пък „вързах“ коледарската с песен от обичая Еньовден – добавя Десислава.Да припомним, че Коледа и Еньовден (24 юни) са големи фолклорни празници, разположени в преломни моменти от природния цикъл. Така хорът ще изпълни „Българските годишни времена“ – отговор на необичайната интерпретация на вечното произведение на Вивалди, наречена от Найджъл Кенеди „Новите годишни времена“.Още от категорията
Момент от репетицията на

"Нестинарка" отново на сцената

Тази години се чества 90-годишнината на българския балет и 110 години от рождението на акад. Марин Големинов. Затова напълно логична беше идеята в операта в Стара Загора да бъде поставена танцовата драма на големия български композитор, чийто живот беше свързан с живота на този театър. Възстановява се пълната версия на Маргарита Арнаудова, която ще..

публикувано на 23.05.18 в 15:22
Христина Ангелакова

Сбогуваме се с оперната прима Христина Ангелакова

Почитатели и приятели се събраха в Софийската опера за последно сбогом с голямата оперна певица Христина Ангелакова. Тя почина на 73-годишна възраст. "Огромна загуба за българската култура". Това мълвяха всички хора, политици, музиканти от различни жанрове и меломани, дошли да отдадат почит на една голяма личност. Гласът на Христина Ангелакова..

обновено на 23.05.18 в 14:59

Да събудиш фараоните с гайди?

Моментът, в който застанаха пред едно от чудесата на света - Пирамидите, те извадиха гайдите, и там, в пустинята камилите сигурно за първи път чуха "Трите пъти", дори и сфинксът ми се стори, че  нададе ухо. Е, оказа се, че да събудиш фараоните с гайди се оказа забранено. И някъде от тук, от средата на пътешествието до Египет с 8 гайдари и един..

обновено на 23.05.18 в 14:24

На 30 май е българската премиера на "Магическите гласове на България"

След като спечели публиката в Страсбург и Берлин, мултимедийният музикален спектакъл „Магическите гласове на България“ ще има своята българска премиера на 30 май от 20:00 часа в Театър Азарян, НДК. Спектакълът е своеобразен разказ за случващото се през годините с българската музика и женските гласове на България - от автентичните народни песни..

публикувано на 23.05.18 в 11:57
Най-древната индийска класическа музика – дхрупад, представят у нас виртуозните ѝ изпълнители братя Гундеча

Най-древната индийска класическа музика – дхрупад, представят у нас виртуозните изпълнители братя Гундеча

Най-древната индийска класическа музика – дхрупад, представят у нас виртуозните ѝ изпълнители братя Гундеча с три концерта и два семинара от 19 до 24 юни в София, Бургас и Варна, съобщават за БТА организаторите от Индологическата фондация "Изток-Запад". Дхрупад е най-древната форма на индийската класическа музика, достигнала до наши дни в оригинален вид...

публикувано на 23.05.18 в 11:42

АББА отново звучат на варненска сцена

"Мамма миа" – мюзикъл по песните на АББА – ще звучи тази вечер от 19.00 часа на Основна сцена на Държавна опера Варна. П остановката се базира на предишната, изключително успешна версия на мюзикъла, но само донякъде. Диригентът и главен художествен ръководител на Варненската детско-юношеска опера Ганчо Ганчев е направил съвсем различна..

публикувано на 23.05.18 в 11:06

Джаз БГ

В празничното издание на „Джаз Клуб” по програма „Христо Ботев” на 24 май звучат пиеси, свързани с български музиканти – автори, изпълнители, ансамбли и групи. Срещата ни съдържа звукозаписи от различни периоди на българската джаз школа и съчетава уменията на членовете на Биг бенда на БНР, Вили Казасян, Янко Миладинов, Антони Дончев, Иван Стайков, Васил..

публикувано на 23.05.18 в 10:45