Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Иванов за срещата на държавните ръководители на страните от групата "Арайолуш"

Иво Иванов
Снимка: bnt.bg
В интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" експертът по геополитика Иво Иванов коментира срещата на държавните ръководители на страните от групата "Арайолуш" с домакин Росен Плевнелиев:

Все пак това е дипломатическа среща, но това президентите да бъдат дипломатични е в държавните им задължения. За мен лично, те отправиха най-категоричното послание, което дойде от специалното подчертаване за нуждата от интеграцията на т.нар. Западни Балкани или бивша Югославия в Европейския съюз. От една страна повдигането на този въпрос трябва отново да покаже на ЕС, че всички празни пространства, които имаме в Европа, създават полигон, възможност за намеса на външни на Европа сили, в случая – Русия, без да прикриваме, защото когато беше годишната конференция на партията "Единна Русия“, всички партии от Балканите, които бяха поканени там, подписаха една декларация, която остана скрита за българското общество. В тази декларация се казваше, че страните, които не са членки на ЕС, трябва да останат неутрални държави.

Иванов коментира и въпросите за мигрантската политика:

Решенията ще се вземат от Европейския съвет на ниво държавни лидери. Консултациите бяха многостранни. Те вървят вече от месец на различни нива и в различни формати. Неслучайно се подходи по този начин, защото двете водещи държави Франция и Германия и най-вече германският канцлер Ангела Меркел търсят да намерят общ знаменател, защото решенията в Европа се взимат с най-малкия общ знаменател, който може да бъде намерен. Позицията на Меркел, че ще промени своето отношение към миграционния проблем от тук нататък, дава надежда, че ще има някакво решение.

Цялото интервю с Иво Иванов можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна