Eмисия новини
от 07.00 часа

Владимир Шопов: Срещата в Братислава ще излъчи послание за по-прагматична Европа

Владимир Шопов
Снимка: БГНЕС

Независимо че отвън срещата в Братислава ще изглежда като голям дебат за различни визии и разбирания за Европа, моето очакване е, че крайният резултат по-скоро ще бъде обединение върху идеята за една по-прагматична Европа. Очаквам през идните години да видим един много по-прагматичен Европейски съюз. Тази прогноза направи в интервю за предаването "Преди всички" политологът Владимир Шопов, преди първата от 40 години насам среща на европейските лидери "ЕС без Великобритания". Причините за подобен прагматизъм политологът открои както в липсата на съгласие по грандиозна визия за Европа, така и в настроенията на самите европейци за решаване на конкретни въпроси.

Следващите убедителни лидери на Европа ще дойдат от обединените действия на страните-основателки – оттам трябва да очакваме същинската идейна и политическа динамика, а в тази група Ангела Меркел все още има ключова позиция, коментира още Шопов:

След Брекзит политическата дискусия върви на две нива – чисто институционално, където нещата са абсолютно ясни - ясни са крайните контури и очертания на новите отношения между ЕС и Великобритания и второто, неформално ниво, където дискусиите са доста интензивни и където се вижда, че и от двете страни се вижда голямо желание за максимално амбициозно конструиране на тези отношения.

Разговорът за финанси в контекста на бежанската криза никога не е приключвал, сега България влезе по-остро в тази дискусия. Всяка държава получава различни обеми от подкрепа, така че от гледна точка на общия процес не се случва нищо уникално, заяви Владимир Шопов относно очакването за подкрепа на българската позиция за охрана на границите на ЕС в рамките на срещата в Братислава:

Ако в момента има истинско разделение по дискутираните въпроси – това е наистина темата за квотите. Зад нея стоят освен политически и културни разделения, не е просто разминаване по отношение на някакъв технически детайл.

Експертът посочи необходимостта от разширяване на дебата:

Освен за финанси и за инфраструктура, трябва да се говори за целия набор от политики, които трябва да бъдат променяни, за да може държавите, които са външни граници, да се справят дългосрочно.

Не става въпрос за временно овладяване на мигрантски потоци, а за дългосрочно изграждане на инфраструктура от политики, категоричен бе Владимир Шопов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от

Преглед на българския печат

публикувано на 26.06.19 в 06:51