Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер: ЕК ще подпомогне България със 108 милиона евро за опазване на границите от мигрантската вълна

Срещата на ЕС в Братислава – усилие да бъде спасена общността

| обновено на 16.09.16 в 19:48
Снимка: БГНЕС
Призивът на премиера Бойко Борисов за спешна помощ от Европейския съюз за охраната на границите ни срещу мигрантската вълна среща положителен отговор в Братислава, където се провежда неформална среща на върха. Лидерите на страните-членки обаче трудно ще се договорят за "пътна карта" за развитие след шоковия вот за Брекзит.

България ще получи голяма подкрепа за охраната на границите си, редица държави вече поеха конкретни ангажименти, заяви Пребен Ааман, говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Ааман допълни, че става въпрос и за предложена материална помощ от национални правителства.

Еврокомисията ще подпомогне България със 108 милиона евро за опазване на границите от мигрантската вълна, съобщи в Братислава председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той уточни, че ще бъде направен опит по-нататък да бъдат осигурени още 52 милиона евро, за да се достигне сумата, поискана от България- 160 млн. евро.

СнимкаСутринта премиерът показа нагледно на Ангела Меркел предизвикателствата, пред които е изправена страната ни. Борисов показа на германския канцлер карта на България, илюстрираща миграционния натиск.

Охраната на външните граници на съюза не е единствената проблемна тема на срещата в Братислава. Държавните и правителствени ръководители се сблъскват с различни позиции за излизането на общността от кризата, в която я вкарва Брекзит.

По думите на Меркел, не бива да се очаква решение на всички европейски проблеми от една среща на върха. Постижима цел, според нея е, лидерите да покажат, че Съюзът може да е по-добър в области като сигурността, борбата срещу тероризма, сътрудничеството, в отбраната и икономическия растеж.

Сдържан оптимизъм изразиха домакинът на срещата – словашкият премиер Робърт Фицо и председателят на Европейския съвет – Доналд Туск. Всички искаме единство, за да продължи да се развива уникалният европейски проект, каза Фицо, а Туск видя в кризата шанс Съюзът да стане още по-силен.

СнимкаФренският президент Франсоа Оланд използва американския милиардер Доналд Тръмп като аргумент за по-голяма подкрепа в Съюза за бъдещи европейски въоръжени сили. Европа трябва да бъде в състояние сама да се отбранява, ако Съединените щати изберат да се оттеглят, каза Оланд по повод изявление на Тръмп, че ако стане президент, Вашингтон ще следва своите интереси с приоритет пред задълженията си към НАТО.

Очаква се Вишеградската четворка да настоява за Европа на националните държави като контрапункт на усилията на Германия и Франция в посока федерална свръхдържава. Обсъждат се още единни европейски въоръжени сили и връщане към икономически растеж.

Междувременно лидерите на страните-членки на Съюза не можаха да посетят музея в Чуново, където се събират границите на Словакия, Унгария и Австрия. Планът беше да стигнат до там, обядвайки на плаващия на борда  под германски флаг кораб "Регина да Нубия". Ниското ниво на Чуново осуети плановете им и словашкият президент Робърт Фицо съобщи, че 70-метровата плаваща конгресна зала с капацитет 400 пасажери ще обърне и ще се върне в Братислава. Така държавните и правителствени ръководители прекараха следобеда в плаване нагоре и надолу по Дунав.

Започващият днес "Братиславски процес" на реформи се очаква да изкристализира до март догодина, когато европейската общност ще отбележи 60-годишния юбилей на Договорите от Рим.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени