Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият италиански президент Карло Чампи е починал

| обновено на 16.09.16 в 15:44
Карло Чампи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Италия Карло Адзелио Чампи почина на 95-годишна възраст. Той изигра ключова роля за приемането на еврото в Италия, а през 2000 г. помилва извършителя на атентата срещу папа Йоан Павел Втори - Али Агджа. Той беше също първият човек, станал министър-председател и държавен глава на страната, без политическа принадлежност.

Карло Адзелио Чампи беше един от най-обичаните от италианците президенти, убеден европеист, с голям принос за учредяване на еврото и приемането му в Италия. Той работи 47 години в "Банка ди Италия", а 14 от тях беше и неин управител. По-късно стана министър на икономиката и финансите, както и на вътрешните работи.

Чампи се ползваше с уважението както на вътрешните политически сили, така и на Европа. Избран е за 10-и президент на Италия през май 1999 г. Оттогава до края на седемгодишния си мандат той предаде на италианците гордостта и обичта към родината и нейните основни символи – химн и национален трибагреник.

Папа Йоан Павел Втори поиска от Чампи помилване за Али Агджа, който се опита да посегне на живота на главата на католическата църква през месец май 1981 г. на площад "Св. Петър в Рим".

Премиерът на Италия Матео Ренци заяви, че Чампи е работил неуморно и с отдаденост за Италия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени