Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Денев празнува 65-годишнината си с голям концерт

Снимка: БУЛФОТО

Известен като изключително талантлив композитор, пианист и диригент, Любомир Денев подготвя голям авторски концерт. На 20 септември, в столичната зала „България“, той ще дирижира няколко свои оркестрови творби.

Биографията на Любомир Денев впечатлява първо със сериозното образование, което е получил. Музикалното училище в София завършва с ударни инструменти, в класа на големия педагог Добри Палиев. Като ученик свири във Филхармония „Пионер“ – младежки състав, ръководен днес от сина му. Негови учители по композиция са Цветан Цветанов и Парашкев Хаджиев, по дирижиране – Константин Илиев. Специализирал е и при световноизвестни имена. Музиката му е изпълнявана в редица страни на Европа, Мексико, Индия, Канада, Япония, САЩ, Китай, Египет и др. Компактдискове с негови произведения са издадени у нас, в Италия, в САЩ... Има награди от десетки наши и международни конкурси. Дирижирал е всички водещи български оркестри, но на 20 септември му предстои отдавна планирана „първа среща“:

Може да се каже, че това е голям празник за мен – казва той. – Навърших 65 години, а на тази достолепна възраст дойде и моят ред да застана за първи път пред Софийска филхармония като диригент. Благодарен съм, защото това е наистина прекрасна възможност. Може би съм малко ревнив като автор, обикновено искам да покажа как аз самият виждам произведението, а след това да оставя други колеги да го интерпретират. Ще открия програмата с Concerto Nostalgico („Носталгичен концерт“), който през 2009 г. получи награда на конкурса, провеждан от Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Тогава беше представен от този елитен състав, а сега ще прозвучи в изпълнение на щрайха от Софийска филхармония. Следващото произведение се нарича „Софийски нощи” и също има отличие – през 2013 г., на Международния конкурс за композиции в размер 7/8. Солистка е Мария Мартинова – много интересен музикант с успешна кариера в Западна Европа. Има усет към съвременната музика, към стилистиката на джаза. Силно се надявам, че и този път изпълнението ще е успешно и ще се хареса на публиката. Когато писах „Софийски нощи”, исках да създам нещо като български вариант на „Рапсодия в синьо” от Гершуин, който да изпълнява същата функция в оркестровия репертоар.

В авторския си концерт композиторът е включил и произведение, което за първи път ще прозвучи пред столичната публика.

Нарича се Рок симфония Queen's Hits  – пояснява той. – Преди време диригентът Найден Тодоров ми я поръча за репертоара на оркестъра на Русенска опера. Беше изпълнена в Русе и Пловдив. Представлява тричастен цикъл, в който съм „разположил“ 11 теми от музиката на Queen. Рок парчетата са разработени за симфоничен оркестър. За да съм верен на стилистиката, а и за да достигна до най-младата аудитория, включих в състава китара, бас китара, барабани. Солист на китарата е Васил Бележков. Той не само е китарист на група „Епизод“, но и композитор с много интересно творчество. Благодарение на него ще прозвучат оригинални сола на групата – за да има по-силна връзка с оригинала. Тези, които следят творчеството ми, знаят, че  се разпростирам в няколко жанра. Затова и целият концерт е изграден като кросоувър проект.

Вероятно е добре да припомним, че Любомир Денев е много известен и като джаз пианист. Освен със солови програми,  често е на сцената със своя „Любомир Денев квартет“, в дуо с различни изпълнители и т.н. Гостувал е на най-престижните европейски сцени. Автор е на първия български рок мюзикъл – „Утре в 10“,  в творческата му биография са записани още няколко произведения в същия жанр. Една от най-изпълняваните му оркестрови творби, влязла трайно в репертоара на редица състави, е „Бийтълс сита за пиано, детски хор и оркестър“. Любомир Денев е създал и десетки камерни творби, вокални произведения, детски песни, джаз композиции... Правя това, което ме вълнува, работя в жанровете, които ме привличат, не се страхувам да съчетавам различни стилове. Това съм аз... – казва артистът.



 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!