Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевенски лауреати от конкурси в цял свят се събраха за Лауреатските дни "Катя Попова"

| обновено на 05.10.16 в 12:26
Надя Стоилова Снимка: предоставена от организаторите


30-ите Лауреатски дни "Катя Попова" започнаха в Плевен с операта „Тоска“ от Джакомо Пучини. Постановката на плевенската филхармония е посветена на 75-ата годишнина на именитата  Гена Димитрова. За първи път заедно на сцената ще излязат плевенски лауреати от конкурси в цял свят. Дълги години операта въобще отсъства от програмата на лауреатски дни "Катя Попова", това каза директорът на плевенската филхармония - известният тенор Любомир Дяковски:

На четвърти ще открием с операта "Тоска". Имаме лауреат от Италия, който вече пее по големите сцeни, включително и "Арена ди Верона". В ролята на Тоска ще видим една от най-добрите български изпълнителки в момента, която живее и работи в Германия - Йорданка Дерилова. Искаме да поставим основите на оперната сцена отново в Плевен.

За първи път музикалното събитие се организира съвместно от Oбщина Плевен и филхaрмонията в града. Отбелязваме точно 50 години от първите музикални дни, които носят името на Катя Попова след нейната трагична смърт преди 3 десетилетия.

Отново заедно ще правим този престижен фестивал, който се провежда на всеки две години, изтъкна Дяковски.

По повод 50 години от трагичната гибел на оперната прима Катя Попова и юбилейното 30-о издание на Международния музикален фестивал, носещ нейното име, който ще се проведе от 4 до 9 октомври в нашия, РИМ – Плевен подреди интересна изложба под мотото „Незабравимата Катя Попова“. Тя е представена във фоайето на ДКТ „Иван Радоев“, като по думите на Нели Дакова – ръководител Направление „Нова и най-нова история“ в РИМ – Плевен, толкова обстойна изложба за Катя Попова не е правена досега. Тя включва над 70 снимки и документи.

Подробности в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени