Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 14 хил. първокласници не са прекрачили прага на училището тази година

Снимка: Иванка Петрова

Близо 14 хиляди седемгодишни деца в България не са влезли в първи клас тази година. Това установи проверка на "Хоризонт". Една от най-честите причини за напускането на училище е емиграцията.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) набор 2009, децата от който сега са първокласници, е 80 956. След наше запитване от Министерството на образованието съобщиха, че първокласниците, които са се записали тази година, са 67 268.

Така се оказва, че 13 688 деца не са в класните стаи. Успокоителното в случая е, че от тези близо 81 хиляди родени, по информация от НЗОК, децата с избран личен лекар са 79 076. Това е почти толкова, колкото остават средно годишно у нас, без тези 2-3 хиляди деца от 1 до 4 клас на година, които заминават зад граница, също по данни на статистиката. Но това не решава проблема с останалите 10 хиляди отпадащи годишно от училище деца само в първи клас. 

По данни на НСИ първата от причините за отпадането е напускането на страната. Втората причина е семейна. За миналата година малко над 2000 деца не са записани да учат в първи клас по семейни причини. И на трето място - около 300 деца не са първолаци заради нежелание.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна