Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Хасково джаз – 2016“ представя топ музиканти от различни страни

Снимка: личен архив

Какво е да организираш джаз фестивал в регион със съвсем различни културни традиции, ориентирани преди всичко към фолклорната музика? Как се съставя програма от топ музиканти с международно участие? И преди всичко – какво да очакват почитателите на „Хасково джаз“ в празничното 20 издание, започнало на 26 септември? Отговорите на тези въпроси дава Димитър Русев – китарист, основател и организатор на събитието.

Първото издание беше през 1997 г. Бих казал, че това е наистина фестивал, посветен на „чистия“ джаз тъй като в програмата включваме само формации и солисти, които изпълняват именно такава музика. Първите няколко години беше трудно. Опитвайки се да осигуря средствата, се налагаше да обяснявам дълго каква е идеята ми. След няколко издания всички се убедиха, че става дума за нещо наистина стойностно, което се случва в нашия град и е добре да го подкрепят. Тази година имаме най-голямо международно участие. Гостуват изложби – от Чехия и от Унгария, благодарение на културните институции на тези страни. С огромна радост искам да споделя, че в триото от Полша, с лидер Вавржинйек Прашек, свири легендарният контрабасист Пьотр Родович – председател на Асоциацията на полските джаз музиканти. Спомням си как през 70-80-те години на м.в. търсех плочи с негови записи, които тогава се намираха трудно. Невероятно е, че такъв изпълнител ще свири на сцената в Хасково. За мен е огромна чест и участието на изключителния тромбонист Конрад Хъруиг, който идва със съдействието на Посолството на САЩ у нас. Ще свири на седем събития, включително в София и Пловдив, а на нашия фестивал гостува на 30 септември. От Турция пристига д-р Мелих Гюзел, организатор на джаз фестивал в родината си. В програмата е и соловата програма на австриеца Дейвид Сикс. Между другото, първото международно участие в историята на фестивала беше през 1998 година, когато отново имахме музиканти от Австрия – един великолепен биг бенд.

В първия ден на фестивала на сцената беше младата пловдивска формация Hot Club de Plovdiv, а на 27 септември свири квартет, чийто лидер е барабанистът Стефан Горанов. Завършил своето джаз образование в Холандия, музикантът има и албум, записан в страната с Prands Kentra Trio. Ето и още за българското участие в „Хасково джаз – 2016“, отново от Димитър Русев:

Васил Петров и Станислав Арабаджиев трио имат концерт на 30 септември. Васко пя на откриването преди 20 години, той е голям приятел на фестивала, винаги, когато има възможност ни гостува. В памет на Теодор Петков-Тео, млад барабанист, който почина тази година, е концертът Fusion Jazz Project с участието на Николай Иванов ОМ (на 1 октомври). Поканил съм пловдивската формация „Светлин Стайков квинтет“. Още един акцент – отбелязваме 30 години от създаването на Акустично джаз трио от Димитровград, аз свиря в тази формация от 15 години. Ще представим същата програма и на „Есенни музикални дни“ в Димитровград.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна