Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Желязкова: С новия образователен закон децата вече стават субекти на своето израстване

Снимка: Иванка Петрова

С новия образователен закон децата вече стават субекти на своето израстване като им се дава право да се самоорганизират. Доскоро нещата предимно бяха насочени към това ние да правим нещото с тях и за тях, но някак без тях.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ д-р Таня Желязкова, председател на настоятелството на фондация “Институт за информални иновации", във връзка с новия образователен стандарт за гражданското, здравното и екологичното и интеркултурно обучение:

Ние даваме право на учениците да кажат с какво да се занимаваме в часа на класа, да се включат в подготовката на правилника на училището и да създадат структури, които да ги представляват в обществото и образователната система

Според нея не е рано един човек да започне да се учи да бъде активен гражданин в детската градина:

Човек придобива качествата да се учи да живее здравословно, екологично в интеркултурна среда още преди детската градина. Така трябва да бъде. Друг е въпросът, че тогава вече човешкото същество е готово да поеме по по-абстрактен начин някои от даденостите на света.

Таня Желязкова обясни, че учениците вече имат възможност да участват по-активно в това, което се случва в училището им и в обществото като цяло:

Тяхното мнение трябва не само да бъде зачитано и да се съобразяват възрастните с него, но те сега стават и субекти в своето самоизрастване. Що се отнася до ученическото самоуправление може да се каже, че то и досега съществуваше в някакъв вид, но не беше достатъчно добре регламентирано в закона.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени