Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще екстрадира египтянина, който отвлече пътнически самолет през март

След постановеното днес съдебно решение нарушителят Сейф Елдин Мустафа се очаква да бъде изправен пред съда в Египет по обвинения за отвличането на самолет с 81 пътници на борда. Неговата защита в Кипър се бори срещу екстрадицията му на основание Хартата за правата на човека, твърдейки, че той е заплашван от мъчения или смърт в Египет, особено при режима на президента Абдел Фатах Сиси.

Районният съд на Никозия обаче отхвърли показанията на Мустафа, че в родината си той ще бъде преследван заради политическите си възгледи, като посочи, че не са представени “убедителни доказателства” за това. Освен това кипърският съд е приел уверенията на египетското правителство, че той ще получи справедлив съдебен процес и че неговите човешки права ще бъдат защитени.

Заложническата драма, причинена от Сейф Елдин Мустафа, се разигра на международното летище на Кипър в Ларнака в продължение на почти 7 часа на 29 март тази година. Самолет на авиокомпания Egyptair с 81 пътници и екипаж на борда бе принуден да се отклони от курса си от Кайро за Александрия и да кацне на кипърското летище. Похитителият е заплашил, че носи колан с експлозиви и ще се самовзриви. По-късно се установи, че самоделната “бомба” е фалшива и представлява само наредени една до друга кутии на мобилни телефони. Кризата завърши благополучно с арестуването на похитителя, който се предаде, и освобождаването на всички пътници и екипаж.

Властите в Египет и Кипър категорично заявиха, че отвличането на самолета не е терористичен акт. В преговорите по освобождаването на заложниците стана ясно, че похитителят има лични мотиви – искал да види бившата си съпруга, кипърска гражданка. По-късно, по време на съдебните заседания в Никозия, Сейф Елдин Мустафа отправи политически обвинения към правителството на Египет.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!