Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 1 октомври: Александър

Бюст на Александър III Македонски
Думата на деня е Александър, защото на 1 октомври 331 г. пр. Хр., хегемонът на Елада и фараон на Египет Александър III Македонски, става наистина „Велики“ като в битката при Гавгамела размазва императора на Персия Дарий (също III-ти) и по този начин прави целия познат свят безалтернативен… Или му оставя една алтернатива, своята, като му налага една култура, елинската. Извод №1: какъв си, зависи от културата, а не от етноса ти. Етнически Александър принадлежи към общността деликатно наричана от проф. Александър Фол „трако-македонска“. Културно обаче той е – почти – грък. И не просто грък, а ученик в реалния, физически смисъл, на самия Аристотел, който спокойно би могъл да бъде наречен баща на европейската мисловна традиция…
Гост в студиото е режисьорът Веселин Димов („Любовният живот на съвременните роботи“, „Балсамирана с любов“, „Дон Жуан или Любовта към геометрията“), председател на Асоциацията за свободен театър, с когото разговаряме за независимата сцена и проекта за Център за съвременно изкуство „Топлоцентрала“.
Всякакви събития от 1 октомври – от появата на таблоида The News of the World до въвеждането на първото съвременно законно еднополово съжителство в Дания, както и личности – от Марсилио Фичино до Филип Ноаре, са обект на нашите „Бележки върху календара“. За музиката отговарят Джованоти, „Франц Фердинанд“, „Дъ Либъртайнс“ и Яни.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени