Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: Централен въпрос за България е дали на 6 ноември ще имаме реални избори

Снимка: БГНЕС
Малко повече от месец преди президентските избори у нас, най-голямата партия в страната все още не е представила своя кандидат. Премиерът Борисов обеща това да се случи на 2 октомври, а ние решихме да потърсим причините за този партиен ход и да подредим останалите претенденти според плюсовете и минусите на техните кандидатури. За анализа се доверихме на политолозите Борис Попиванов и Анастас Стефанов.

Борис Попиванов акцентира върху факта, че в настоящия момент премиерът не се чувства толкова силен, колкото на изборите през 2011. Притесненията му този път не са свързани с ефективността на създадената от него изборна машина, а с въпроса дали неговите послания, ангажименти и конкретен кандидат ще могат да се впишат в амбициите му да бъде „Любимец“ на външнополитическите партньори. И докато Борисов се терзае по този въпрос, основното питане за България е доколко на 6 ноември ще имаме реални избори, т.е. до каква степен даденият вот ще бъде правилно отчетен и преброен.
Анастас Стефанов контрира, че според него, преди 5 години ГЕРБ са били далеч по-несигурни в победата си на президентските избори, а днес основна слабост на опозиционните партии е, че не градят собствени кампании, а се фокусират върху липсващия кандидат на ГЕРБ.
Какво още казаха двамата политолози за липсващото име на основния претендент, за шансовете на кандидатите на БСП, АБВ, РБ и патриотите и не на последно място - за изненадващата намеса в надпреварата на Пламен Орешарски - чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна