Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит ще посети храма "Покров Богородичен" край Ресилово

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще посети за празника Покров Богородичен едноименния девически манастир край село Ресилово, при Сапарева Баня. Патриарх Неофит ще благослови сестринството на обителта и християните, които ще участват в Светата литургия от 9.30 часа за храмовия празник на манастира. 

В параклиса "Покров Богородичен", който се намира в двора на архиерейското наместничество в Смолян, тържествената Света литургия ще оглави архиерейският наместник на Смолянската духовна околия архимандрит Висарион в съслужение с местни свещеници. От 10,30 часа ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие. След това ще има и благословена трапеза,

Големият християнски празник Покров на Пресвета Богородица се отбелязва на 1 октомври. В този ден много храмове и манастири в страната честват своя храмов празник.В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът възникнал през десети век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени