Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската полиция откри откраднати картини на Ван Гог на стойност 100 милиона долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Полицията в италианския град Неапол откри две откраднати картини на Ван Гог. Съдбата им е свързана с международния наркотрафик.

Картините на Ван Гог бяха открити в Кастеламаре ди Стабия, не далеч от Неапол, благодарение на сложно и дълго разследване, попаднало на следа на наркотрафик. Стойността им възлиза на около 100 милиона долара. Те бяха откраднати преди 14 години от музея "Ван Гог" в Амстердам. Едната е "Плажът на Шевенинген", а другата "Изходът от протестантската църква в Нюенен". Били скрити в сграда в Кастеламаре ди Стабия, за която се предполага, че е свързана с местната мафия камора и международния трафик на дрогаq начело на който е укриващият се в Дубай Рафаеле Империале.

Експерти потвърдиха оригиналността на двете произведения, а холандските представители на музея плакаха от радост. Разследването на причините тези картини на Ван Гог да стигнат до неаполския край по този начин продължава. Премиерът Матео Ренци и министърът на културата Дарио Франческини определиха тяхното намиране за забележително.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна