Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарците гласуват за квотната система за разпределяне на бежанците

| обновено на 02.10.16 в 11:49
Събота, 12 септември 2015 г. - някъде на граничната линия между Сърбия и Унгария.
Снимка: БТА

В Унгария започна референдумът за квотната система за разпределение на бежанците, предлагана от Европейската комисия. 
Около 80 на сто от унгарците, които са решили да гласуват на днешния референдум, ще отхвърлят квотната система за разпределение на бежанците, прогнозират социолозите. Премиерът Виктор Орбан призова унгарците да изпратят послание на Брюксел, че мигрантската му политика е порочна и застрашава сигурността на Европа. 
Вижте, референдумът е сериозно нещо. Радвам се и съм горд, че Унгария е страна, която се допитва до народа си. В Европа хората нямат възможност да си кажат мнението по този въпрос.
Въпросът е:  Съгласни ли сте Европейският съюз да нарежда задължително настаняване на неунгарски граждани в Унгария без съгласието на парламента? Правителството лансира допитването и желае да получи отговор "не".
Искаме колкото е възможно повече хора да отидат и да изразят своето мнение дали намират за приемливо институциите на Европейския съюз да могат да решават без да се допитват до унгарския парламент, когато се касае за това с кой искаме да живеем в нашата държава, каза Золтан Ковач, говорител на правителството.
Според обикновените граждани страната им не може да приеме повече бежанци.
Гласувах с "не", защото в страната ни има много бедни, и ако дойдат още хора, ще обеднеем още и ге трябва да работим повече. Не можем да спонсорираме бедните на други страни.
Унгарската опозиция е разделена в мненията си относно въпроса. Представители на десните партии казват "не", само Унгарската либерална партия подкрепя отговор "да". Левите партии призовават гласоподавателите да не вземат участие в референдума, като с тях са съгласни и някои НПО-та. 
Според политическия анализатор Атила Джухас референдумът има голямо значение и извън унгарските граници:
Вътрешно, въпросът е доколко Виктор Орбан може да подсили властта си с този референдум и да пребори и без това слабата опозиция. Международната страна на въпроса е докъде може да стигне с политиката си в дестабилизиране на Европейския съюз, и да се опита да противопоставя държави, което и прави унгарското правителство през последната година и половина относно миграцията.
И докато Будапеща твърди, че миграционната й политика трябва да е въпрос на суверенитет, правозащитни организации разкритикуваха правителството, че насажда страх и ксенофобия.  Според унгарски имам допитването е непряко насочено и срещу мюсюлманите.
Може да се каже, че кампанията е срещу мигрантите, но всъщност непряко е и срещу исляма, поне така я разбират хората. Тъй като голям процент от мигрантите са мюсюлмани, непряко тя е и срещу исляма.
Твърде вероятно е обаче избирателната активност да бъде под 50-те процента, изисквани за валидност на референдума.  
Основната причина за свикване на референдума не е заплаха от мигрантите, посочи директорът на унгарския институт "Републикон" Чаба Тод в интервю за „Хоризонт“:
Унгария никога не е била крайна дестинация за бежанците, тя е просто входната врата. Затова въпросът с бежанците е по-скоро политически проблем, отколкото всякакъв друг. Дори да бъдат спазени квотите на ЕС, според тях трябва да бъдат разпределени 120 000 бежанци. Затова казвам, че този референдум е само вътрешнополитически въпрос. Разбира се той е само за квотното разпределение, но след последната среща в Братислава стана ясно, че то вече не е на дневен ред. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени