Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания ще задейства чл. 50 от Лисабонския договор преди март 2017 г

| обновено на 02.10.16 в 12:13
Тереза Мей
Снимка: БТА

Великобритания ще задейства член 50 от Лисабонския договор за излизане от ЕС преди края на март 2017-та, заяви премиерът Тереза Мей в интервю за Би Би Си. 
Както знаете, вече неколкократно заявих, че няма да го задействаме преди края на тази година, за да можем да се подготвим в известна степен. Но, да, ще го задействаме преди края на май идната година.
Изявлението на Тереза Мей, че ще активира член 50 от Лисабонския договор, с което официално се поставя началото на процеса на договаряне, означава, че Великобритания изглежда готова да напусне организацията до лятото на 2019 година. Британският премиер обеща освен това закон за отмяна на указа за включване в Европейската икономическа общност от 1972 година. По нейните думи, това ще направи Великобритания независима и суверенна държава. Законът обаче може да влезе в сила едва след като Великобритания напусне ЕС. В днешното интервю за Би Би Си Тереза Мей на практика сложи край на спекулациите кога точно ще бъде задействан член 50 и спази обещанието си, че Брекзит означава Брекзит:
Мисля, че имаше ясно послание от британския народ, че иска да контролираме движението на хората, идващи във Великобритания. Искам най-добрата сделка за търговията и услугите и това, което правим в момента, е да чуем какво мислят различните сектори на бизнеса във Великобритания, какво е най-важно за тях.
Тереза Мей допълни, че процесът по напускане на ЕС ще бъде твърде сложен, но се надява, че е свършена добра подготвителна работа с останалите членове на организацията, така че при задействането на член 50 преговорите ще протекат гладко. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна