Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Мичева: Предвижда се изграждането на 10 центъра за възпитателен надзор на мястото на възпитателните интернати

Министърът на здравеопазването ще обясни в НС за „всички проблеми около функционирането на Фонда за лечение на деца

Вергиния Мичева
Снимка: БГНЕС


Законът за детското правосъдие обхваща много области – не само съдилищата и прокуратурата, а образованието, здравеопазването, социалните дейности, работата на МВР. За да можем да създадем добър работещ механизъм, координация между всички тези области, беше голямо предизвикателство.  Наситина смятах, че ще се справим по-бързо.

Това каза за предаването „Неделя 150“ по “Хоризонт“ заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева, която допълни, че създаването на новите структури и обучението на специалисти ще отнеме поне още година. Основното в новия закон, който предвижда затварянето на социално-педагогическите интернати (СПИ) и възпитателните училища – интернати ВУИ (бившите ТВУ) е спазване на правата на децата, допълни тя. С деца на възраст до 14-години ще трябва да работи социалната сфера, убедена е Мичева:

В затворена институция не може да попадне дете до 14 години. Това ще е основното водещо. В момента имаме над 50 деца, които са на възраст от 8 до 14 г.,настанени във ВУИ и СПИ е недопустимо.Това е недопустимо и наистина трябва бързо да се справим с този въпрос. И затова, независимо че Законът ще влезе в сила една година след обнародването му, тази забрана за наказване на деца до 14 години, ще влезе веднага в сила

Това не е популярен закон. Промените, които предвиждаме, не са онези,които предизвикват интерес в обществото и затова трудно се говори.

Около 210 деца в момента са в интернати. Все още не се знае какво ще се случи с тях, но във ведомството обмислят преразглеждане на техните случаи. Предвижда се изграждането на 10 центъра за възпитателен надзор. Те трябва да бъдат в големи градове, а не на труднодостъпни места, за да могат децата да ползват всички необходими социални и здравни услуги.

Георги Богданов – изпълнителен директор на Националната мрежа за децата допълни, че в момента децата са третирани по нехуманен начин.

Това, което ние искаме като граждански организации е, преди всичко, "да се махнат веригите" от децата, които се третират като престъпници. Т.е. да се престане да се нарушават правата на децата, които са извършили някакво престъпление, или пък особено за тези деца, които са направили статусни наружения. Статусно нарушение е нещо такова, за което нито един възрастен не може да бъде вкаран или подведен под отговорност - например: бягство от дома. Ако си възрастен и избягаш от вас, всъщност, никой не може нищо да ти каже, просто това си е твое решение, но, ако си дете,  могат да те хванат и полицията те отвежда в едни домове за временно настаняване, които за съжаление продължават да стоят и в новия закон....

Организацията е представила 11 препоръки „за справедлив досег  със закона“ допълни той. Мичева е категорична че „статусните нарушения“ и „противообществените прояви“ няма да бъдат наказвани с новия закон, а само същинските престъпления.

Председателя на парламентарната Здравна комисия д-р Даниела Дариткова заяви, че има намерение в следващия блиц парламентарен контрол да постави пред министъра на здравеопазването въпроса за  „всички проблеми около функционирането на Център „Фонд за лечение на деца“.
 
Аз имам намерение, на следвощото заседание на Комисията по здравеопазване, в рамките на блиц контрола, да поставя въпроса на Министъра на здравеопазването за всички проблеми около функционирането на Център "Фонд за лечение на деца ". Ако не останем удовлетворени от отговорите, може да инициираме и изслушване, при следващото заседание в рамките на Комисията по здравеопазване, на цялото управление на Фонда, както и на представители на Обществения съвет.

Не мога да изкажа конкретно мнение съгласие или несъгласие с твърдението, че през последните месеци Фондът не работи в полза на болните деца и на техните родители, но приемам съвсем отговорно това мнение на хора, които много уважавам, като доцент Буева, която познавам като водещ педиатър от години и всички останали представители на Обществения съвет. Потърсих в интернет отчет за първото полугодие на 2016, но не го открих. До миналата година е имало такива отчети два пъти годишно, които дават възможност, наистина, да се запознаеш с работата на Фонда и да добиеш достатъчно ясна представа. Това гарантира прозрачността! Прозрачността в работата на такива институции е изключително важна за доверието на хората, така че това е другото, на което трябва да се държи!

Следващото заседание на Здравната комисията е 6 октомври. До момента петима от членовете на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца са подали оставки. От Националната  мрежа на децата поискаха и омбудсманът  да се намеси, за да се стабилизира институцията, която финансира операциите на малки пациенти в чужбина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени