Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуван е братът на Фетхуллах Гюлен

| обновено на 02.10.16 в 18:50
Фетхуллах Гюлен
Снимка: БГНЕС

Турските власти са арестували брата на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен Кутбеттин Гюлен, обвинен за участие в опита за военен преврат на 15 юли тази година.

Кутбеттин Гюлен е най-малкият от 6-те живи братя на проповедника.От 15 юли досега той безуспешно бе издирван от властите.
Турски медии съобщиха, че е бил арестуван при  мащабна операция на полицията в град Газиемир, провинция Измир, където се укривал в дома на свой родственик.

Арестуваният е предаден на следствените власти в отдела за борба срещу терора, където се води разследването на метежа, в рамките на въведеното извънредно положение.
Самоличността на Кубеттин Гюлен не е много известна. Твърди се, че е бил непознат и за много от симпатизантите на движението "Хизмет" на Фетуллах Гюлен. Роден е през 1955 г. в село Алвар.

При разследването се установило, че най-малкият брат на проповедника се води на щат с 10 хиляди турски лири заплата, без да ходи на работа в холдинга "Кайнак", чийто собственик също е арестуван за участие във "Фето". Твърди се, че още един брат на Фетуллах Гюлен – Месих Гюлен – също се водел на щат в холдинга, но е в неизвестност. 
Преди това властите задържаха сестрата на Фетуллах Гюлен, а също е негов племенник за участие в метежа. А най-големият брат – Сейфуллах Гюлен – бе осъден неотдавна по дело за изнасилване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна