Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Албена Танева: Номинацията на Цецка Цачева не е изненада

Номинацията на Цецка Цачева – изненада или не

Станислав Стоянов: Тя ще достигне до втория тур, въпросът е кой ще бъде другият претендент

Снимка: БУЛФОТО
Президентската институция не е силно овластена в България, но има много важни символни значения във външната политика и в сферата на сигурността. Затова не трябва да се разсейваме от “шоу-ефектите” в рамките на предизборната кампания, а да видим каква политика ще води като държавен глава избраният президент. Това коментира пред “Хоризонт“ в предаването “12+3“ преподавателят в СУ “Св. Климент Охридски“ доц. Албена Танева и заяви, че кандидатпрезидентската номинация на ГЕРБ не е изненада:

Г-жа Цачева е от ярките фигури на ГЕРБ. Това е председателят на Народното събрание. Ако сведем до формален говор всичко, не виждам основание за изненада.

Според социолога от “Алфа рисърч“ Станислав Стоянов кандидатът за президент на ГЕРБ е тясно партиен. Цецка Цачева е и “здраво звено” на партията и eдва ли ще станем свидетели на нейната еманципация.

Цачева ще достигне до втория тур. Въпросът е кой ще бъде другият претендент и тук ще бъде по-голямата интрига. Потенциал имат, освен ген. Радев, а и Красимир Каракачанов, Татяна Дончева и Ивайло Калфин. Трайчо Трайков също е сериозен кандидат. Тук, за разлика от предишни избори, няма да има такава концентрация в някои от опозиционните кандидати, която да даде по-сигурен участник на втория тур. Говоря за опозиционните специално. Тук можем да добавим и Орешарски. Мисля, че той ще бъде най-труден за прогнозиране.

Интервютата можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!