Сянката на Brexit притисна британската лира към тримесечно дъно

Британската лира се понижи към тримесечно дъно спрямо долара и удари тригодишно дъно спрямо еврото, след като премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви през уикенда, че официалните преговори за напускане на ЕС ще стартират не по-късно от края на март 2017-а година.

В интервю за Би Би Си, дадено след края на проведения в неделя форум на управляващата Консервативна партия, Тереза Мей посочи, че активирането на Член 50 от Лисабонския договор, с който ще бъде даден официален старт на преговорите за развода между Обединеното кралство и Европейския съюз, ще бъде факт до края на първото тримесечие на следващата година.

За пръв път след референдума на 23-ти юни, на който британците гласуваха за Brexit, премиерът също така намекна, че правителството вероятно ще даде приоритет на възможността за контрол на имиграцията в страната за сметка на запазване на британския достъп до Единния европейски пазар.

Премиерът на Обединеното кралство все още се надява да бъде постигнато споразумение с ЕС, което да намери баланс между тези две основни цели, но това изглежда доста нереалистично и в противоречие с дългогодишната политика на Съюза за свободно движение на работна ръка в рамките на общността.

Ние ще бъдем напълно независима суверенна държава - страна, която вече няма да е част от политически съюз с институции, надхвърлящи рамите на националните интереси, които да могат да погазят националните парламенти и съдилища, заяви Тереза Мей за Би Би Си. Тя допълни, че желае британските компании да имат "максимална свобода" да оперират на единния европейски пазар, но не и в замяна на отказ на Великобритания от нейното право да ограничи имиграцията в страната.

Това изненадващо остро изявление на Тереза Мей поднови опасенията за т.нар. "Hard Brexit" - цялостно оттегляне на Великобритания от Европейския единен пазар и провокира рязка обезценка на британската лира спрямо останалите основни валути.

През днешната европейска търговия паундът се понижи с около 1% до тримесечно дъно от 1,2845 щатски долара преди да опита известна стабилизация малко под 1,2900 нивото като реакция на доста добро проучване на агенция Markit за промишлената активност на Острова в началото на есента. Въпреки това британската лира продължава да се търгува под натиск недалеч от нейното 31-годишно дъно около 1,2798 долара, което беше ударено на 7-и юли след първоначалния шок от резултата на проведения на 23-ти юни референдум.

През третото тримесечие паундът се обезцени с 2,5% спрямо долара, приключвайки по този начин на загуба за пето поредно тримесечие, като само в рамките на септември британската лира се понижи с 1,2%, отбелязвайки най-солиден месечен спад от юни насам.

В същото време еврото поскъпна с 0,92% към нов тригодишен връх от 0,8746 паунда - най-високо негово ниво от края на юли 2013-а година, когато единната валута се търгуваше около 0,8768 британски лири, като следващото предизвикателство за участниците на валутния пазар може да се окаже върха от февруари 2013-а година около 0,8815 паунда (най-високо ниво от октомври 2011-а година).

От своя страна търговията в основната валута двойка евро/долар е сведена до минимум и в много тесен диапазон, тъй като вниманието остава насочено към новини, свързани с кризата около Дойче банк. В петък единната европейска валута се понижи за кратко до 9-дневно дъно от 1,1154 долара след първоначална обезценка на акциите на немския кредитор до рекордно историческо дъно от 9,90 евро за една акция. Последва информация на агенция Франс прес, че немската банка и Министерството на правосъдието на САЩ са успели да постигнат споразумение за глоба в размер на "едва" около 5,4 млрд. долара - далеч под наложената преди дни от американските правораздавателни органи глоба в размер на 14 млрд. долара. Това изстреля нагоре акциите на Дойче банк в края на петъчната американска търговия с цели 14%, което помогна за плах отскок на еврото към 1,1250 долара.

Днес обаче агенция "Уолстрийт Джърнъл" съобщи, че преговорите между водещия немски кредитор и правосъдния департамент на САЩ продължават и че все още не е постигнато споразумение относно точния размер на наложената глоба. Това опровержение и днешният неработен ден за борсата във Франкфурт (където се търгуват акциите на Дойче банк) с оглед на официалния празник за Обединението на Германия, ограничи търговията на еврото между 1,1220 и 1,1240 долара.

Още от категорията

Индексът "Дау Джоунс" преодоля за пръв път нивото от 26 000 пункта

При старта на търговията на "Уолстрийт" във вторник индексът на сините чипове DJIA успя да поскъпне за пръв път в историята над поредната психологическа бариера, този път в нивото от 26 000 пункта, като в същото време и останалите основни фондови индекси бележат поредни рекордни върхове. Индексът DJIA нараства с 1,04%, или с цели 270 пункта,..

публикувано на 16.01.18 в 17:26

Биткойн е била сред най-търсените ключови думи в интернет пространството през миналата година

Обемът на онлайн търсенията за известни ключови думи и фрази, отнасящи се до биткойн, е отбелязал драматичен растеж през 2017-а година, показват последните данни от Google и Wikipedia, съобщава финансовата агенция dpa-AFX. Основните фрази, свързани с водещата криптовалута, като "цена на биткойн", "графика на биткойн" и "биткойн спрямо долар",..

публикувано на 16.01.18 в 16:30
винетки 2018 година

Приходите от винетки са надхвърлили 350 млн. лева през 2017 година, отчита АПИ

Начислените приходи от винетки през 2017 година са в размер на близо 352 млн. лева, отчете във вторник Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), като това представлява повишение на приходите с 25 млн. лева спрямо година по-рано. Приходите от продажбата на различните видове стикери за леки автомобили са за 249 млн. лева, а от винетките за камиони..

публикувано на 16.01.18 в 15:15

Срив на биткойн с 15% към шест седмични дъна под 12000 долара

Във вторник водещата криптовалута губи над 15% от стойността си, достигайки 6-седмични дъна недалеч от 11000 долара с оглед на информации, че властите в Южна Корея продължават да настояват за по-сериозна регулация и дори за забрана на търговията на виртуални валути. Повод за тези притеснения даде информация на южнокорейската агенция Yonhap,..

публикувано на 16.01.18 в 13:33

Умерено отслабване на високата британска инфлация в края на 2017 година

Потребителската инфлация във Великобритания отслабна очаквано в края на 2017-а година, но остава близо до 6-годишния връх от ноември, което е поредно доказателство за продължаващо влошаване на бюджета на британските домакинствата, а трябва да се има предвид, че потребителските разходи са основен двигател за икономическия растеж на Острова...

публикувано на 16.01.18 в 12:32

За втора поредна година Германия се оказа с най-голям излишък по текущата сметка в света

Излишъкът по текущата сметка на Германия през 2017-а година се оказа най-големият в света за втора поредна година, съобщава във вторник немския икономическия институт Ifo и отбелязва, че това вероятно ще поднови външните критики за икономическата и фискалната политика във водещата европейска икономика, посочва агенция Ройтерс. Международният..

публикувано на 16.01.18 в 11:56

"Бритиш петролиум" ще плати нови 1,7 млрд. долара глоба във връзка с петролния разлив от нефтената платформа "Дийпуотър хърайзън"

"Бритиш петролиум" (BP Plc.) обяви във вторник, че нейната печалба през четвъртото тримесечие е заплашена от нови многомилиардни глоби, свързани с фаталната екологична катастрофа през далечната 2010-а година, когато експлозия на нейната нефтена платформа "Дийпуотър хърайзън" (Deepwater Horizon) доведе до огромен петролен разлив в Мексиканския..

публикувано на 16.01.18 в 11:10