Сянката на Brexit притисна британската лира към тримесечно дъно

Британската лира се понижи към тримесечно дъно спрямо долара и удари тригодишно дъно спрямо еврото, след като премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви през уикенда, че официалните преговори за напускане на ЕС ще стартират не по-късно от края на март 2017-а година.

В интервю за Би Би Си, дадено след края на проведения в неделя форум на управляващата Консервативна партия, Тереза Мей посочи, че активирането на Член 50 от Лисабонския договор, с който ще бъде даден официален старт на преговорите за развода между Обединеното кралство и Европейския съюз, ще бъде факт до края на първото тримесечие на следващата година.

За пръв път след референдума на 23-ти юни, на който британците гласуваха за Brexit, премиерът също така намекна, че правителството вероятно ще даде приоритет на възможността за контрол на имиграцията в страната за сметка на запазване на британския достъп до Единния европейски пазар.

Премиерът на Обединеното кралство все още се надява да бъде постигнато споразумение с ЕС, което да намери баланс между тези две основни цели, но това изглежда доста нереалистично и в противоречие с дългогодишната политика на Съюза за свободно движение на работна ръка в рамките на общността.

Ние ще бъдем напълно независима суверенна държава - страна, която вече няма да е част от политически съюз с институции, надхвърлящи рамите на националните интереси, които да могат да погазят националните парламенти и съдилища, заяви Тереза Мей за Би Би Си. Тя допълни, че желае британските компании да имат "максимална свобода" да оперират на единния европейски пазар, но не и в замяна на отказ на Великобритания от нейното право да ограничи имиграцията в страната.

Това изненадващо остро изявление на Тереза Мей поднови опасенията за т.нар. "Hard Brexit" - цялостно оттегляне на Великобритания от Европейския единен пазар и провокира рязка обезценка на британската лира спрямо останалите основни валути.

През днешната европейска търговия паундът се понижи с около 1% до тримесечно дъно от 1,2845 щатски долара преди да опита известна стабилизация малко под 1,2900 нивото като реакция на доста добро проучване на агенция Markit за промишлената активност на Острова в началото на есента. Въпреки това британската лира продължава да се търгува под натиск недалеч от нейното 31-годишно дъно около 1,2798 долара, което беше ударено на 7-и юли след първоначалния шок от резултата на проведения на 23-ти юни референдум.

През третото тримесечие паундът се обезцени с 2,5% спрямо долара, приключвайки по този начин на загуба за пето поредно тримесечие, като само в рамките на септември британската лира се понижи с 1,2%, отбелязвайки най-солиден месечен спад от юни насам.

В същото време еврото поскъпна с 0,92% към нов тригодишен връх от 0,8746 паунда - най-високо негово ниво от края на юли 2013-а година, когато единната валута се търгуваше около 0,8768 британски лири, като следващото предизвикателство за участниците на валутния пазар може да се окаже върха от февруари 2013-а година около 0,8815 паунда (най-високо ниво от октомври 2011-а година).

От своя страна търговията в основната валута двойка евро/долар е сведена до минимум и в много тесен диапазон, тъй като вниманието остава насочено към новини, свързани с кризата около Дойче банк. В петък единната европейска валута се понижи за кратко до 9-дневно дъно от 1,1154 долара след първоначална обезценка на акциите на немския кредитор до рекордно историческо дъно от 9,90 евро за една акция. Последва информация на агенция Франс прес, че немската банка и Министерството на правосъдието на САЩ са успели да постигнат споразумение за глоба в размер на "едва" около 5,4 млрд. долара - далеч под наложената преди дни от американските правораздавателни органи глоба в размер на 14 млрд. долара. Това изстреля нагоре акциите на Дойче банк в края на петъчната американска търговия с цели 14%, което помогна за плах отскок на еврото към 1,1250 долара.

Днес обаче агенция "Уолстрийт Джърнъл" съобщи, че преговорите между водещия немски кредитор и правосъдния департамент на САЩ продължават и че все още не е постигнато споразумение относно точния размер на наложената глоба. Това опровержение и днешният неработен ден за борсата във Франкфурт (където се търгуват акциите на Дойче банк) с оглед на официалния празник за Обединението на Германия, ограничи търговията на еврото между 1,1220 и 1,1240 долара.

Още от категорията

НСИ: Разходите за труд в България нарастват с 8,5%, а за заплати - с 8,3% през второто тримесечие

По предварителни данни на Националния статистически институт през второто тримесечие на 2018 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 8,5% спрямо същото тримесечие на предходната година и след по-слабо повишение с 6,8% в началото на годината. Увеличението в индустрията е с 10,0%, в сектора..

публикувано на 21.09.18 в 11:53

Отслабване на бизнес активността в еврозоната след рязко влошаване на промишлената експанзия

Бизнес активността в еврозоната се забави леко през деветия месец на годината в резултат на рязко отслабване на експанзията в промишлеността, което е пореден сигнал, че икономическият растеж в региона вече подмина своя пик, показват предварителни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри. Индексът PMI,..

публикувано на 21.09.18 в 11:39

Доналд Тръмп отново призова ОПЕК да понижи петролните цени

В началото на петъчната търговия петролните фючърси се движат без ясно изразена посока, след като ден по-рано отбелязаха понижение в резултат на нови призиви на американския президент Доналд Тръмп към ОПЕК да намали цените на черното злато. "Ние защитаваме страните от Близкия изток, те не биха били в безопасност много дълго без нас и въпреки..

публикувано на 21.09.18 в 10:27

ТЕЦ-ове от "Марица Изток" все още очакват отговор от ИАОС на заявленията си за отлагателен период

Двете американски централи от комплекса "Марица Изток" все още нямат отговор от Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ на заявленията си за отлагателен период, известен като дерогация. Документите им с искането за такъв период, за да могат да приложат по-високите европейски екологични изисквания, бяха внесени през февруари. От..

публикувано на 21.09.18 в 07:10

Осигуряват близо 600 млн. лева под формата на кредити за развитието на градската среда в 39 общини

Близо 600 милиона лева под формата на кредити ще бъдат осигурени за развитието на градската среда в 39 общини. Това стана възможно, след като бяха подписани споразумения с два финансови посредника от страна на Фонда на фондовете. Публичният ресурс е над 350 милиона лева и е осигурен от оперативната програма "Региони в растеж". Останалите средства..

публикувано на 20.09.18 в 17:40

Силно позитивен старт на търговията на акции на Уолстрийт

Американските пазари на акции стартират на позитивна територия за поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите продължават да игнорират новините за последните мита и контрамита, въведени от САЩ и Китай, надявайки се, че двете водещи световни икономики в крайна сметка ще седнат на масата на преговори. Подкрепа за днешния солиден ръст на..

публикувано на 20.09.18 в 17:11

Всяка четвърта компания се страхува от фалит

Близо два месеца чака бизнесът, за да събира забавени плащания. Гражданите бавят средно с 15 дни своите задължения. Всяка четвърта компания се страхува от фалит, заради невъзможността да събира вземанията си навреме. Масово бизнесът работи с отложени плащания, а гражданите рискуват да изпаднат в задлъжнялост, поради недостига на кешова наличност...

публикувано на 20.09.18 в 16:41