Сянката на Brexit притисна британската лира към тримесечно дъно

Британската лира се понижи към тримесечно дъно спрямо долара и удари тригодишно дъно спрямо еврото, след като премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви през уикенда, че официалните преговори за напускане на ЕС ще стартират не по-късно от края на март 2017-а година.

В интервю за Би Би Си, дадено след края на проведения в неделя форум на управляващата Консервативна партия, Тереза Мей посочи, че активирането на Член 50 от Лисабонския договор, с който ще бъде даден официален старт на преговорите за развода между Обединеното кралство и Европейския съюз, ще бъде факт до края на първото тримесечие на следващата година.

За пръв път след референдума на 23-ти юни, на който британците гласуваха за Brexit, премиерът също така намекна, че правителството вероятно ще даде приоритет на възможността за контрол на имиграцията в страната за сметка на запазване на британския достъп до Единния европейски пазар.

Премиерът на Обединеното кралство все още се надява да бъде постигнато споразумение с ЕС, което да намери баланс между тези две основни цели, но това изглежда доста нереалистично и в противоречие с дългогодишната политика на Съюза за свободно движение на работна ръка в рамките на общността.

Ние ще бъдем напълно независима суверенна държава - страна, която вече няма да е част от политически съюз с институции, надхвърлящи рамите на националните интереси, които да могат да погазят националните парламенти и съдилища, заяви Тереза Мей за Би Би Си. Тя допълни, че желае британските компании да имат "максимална свобода" да оперират на единния европейски пазар, но не и в замяна на отказ на Великобритания от нейното право да ограничи имиграцията в страната.

Това изненадващо остро изявление на Тереза Мей поднови опасенията за т.нар. "Hard Brexit" - цялостно оттегляне на Великобритания от Европейския единен пазар и провокира рязка обезценка на британската лира спрямо останалите основни валути.

През днешната европейска търговия паундът се понижи с около 1% до тримесечно дъно от 1,2845 щатски долара преди да опита известна стабилизация малко под 1,2900 нивото като реакция на доста добро проучване на агенция Markit за промишлената активност на Острова в началото на есента. Въпреки това британската лира продължава да се търгува под натиск недалеч от нейното 31-годишно дъно около 1,2798 долара, което беше ударено на 7-и юли след първоначалния шок от резултата на проведения на 23-ти юни референдум.

През третото тримесечие паундът се обезцени с 2,5% спрямо долара, приключвайки по този начин на загуба за пето поредно тримесечие, като само в рамките на септември британската лира се понижи с 1,2%, отбелязвайки най-солиден месечен спад от юни насам.

В същото време еврото поскъпна с 0,92% към нов тригодишен връх от 0,8746 паунда - най-високо негово ниво от края на юли 2013-а година, когато единната валута се търгуваше около 0,8768 британски лири, като следващото предизвикателство за участниците на валутния пазар може да се окаже върха от февруари 2013-а година около 0,8815 паунда (най-високо ниво от октомври 2011-а година).

От своя страна търговията в основната валута двойка евро/долар е сведена до минимум и в много тесен диапазон, тъй като вниманието остава насочено към новини, свързани с кризата около Дойче банк. В петък единната европейска валута се понижи за кратко до 9-дневно дъно от 1,1154 долара след първоначална обезценка на акциите на немския кредитор до рекордно историческо дъно от 9,90 евро за една акция. Последва информация на агенция Франс прес, че немската банка и Министерството на правосъдието на САЩ са успели да постигнат споразумение за глоба в размер на "едва" около 5,4 млрд. долара - далеч под наложената преди дни от американските правораздавателни органи глоба в размер на 14 млрд. долара. Това изстреля нагоре акциите на Дойче банк в края на петъчната американска търговия с цели 14%, което помогна за плах отскок на еврото към 1,1250 долара.

Днес обаче агенция "Уолстрийт Джърнъл" съобщи, че преговорите между водещия немски кредитор и правосъдния департамент на САЩ продължават и че все още не е постигнато споразумение относно точния размер на наложената глоба. Това опровержение и днешният неработен ден за борсата във Франкфурт (където се търгуват акциите на Дойче банк) с оглед на официалния празник за Обединението на Германия, ограничи търговията на еврото между 1,1220 и 1,1240 долара.

Още от категорията
Ахим Вамбах от института Zew

Рязко влошаване на икономическите нагласи в Германия през март с оглед на страхове за търговска война със САЩ

Очакванията на германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на Германия през следващите месеци се влошиха изненадващо здраво през март с оглед на страховете от глобален търговски конфликт, показва проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew. Индексът на базирания в Мюнхен изследователски..

публикувано на 20.03.18 в 13:20

Отслабване на британската инфлация през февруари до 7-месечно дъно от 2,7 на сто

Потребителската инфлация във Великобритания през февруари се забави по-рязко от очакваното, тъй като сякаш започва да избледнява негативният ефект върху потребителските цени от рязката обезценка на паунда, която беше факт след референдума от юни 2016-а година в подкрепа за Брекзит, показват данни на официалната британска статистика ONS...

публикувано на 20.03.18 в 12:50
Американският президент Доналд Тръмп с указа за вносните мита за стомана и алуминий

Алтмайер и Малмстрьом на "спасителна акция" във Вашингтон

„Спасителна акция“ - така медиите в Германия определиха посещението на новия икономически министър Петер Алтмайер във Вашингтон. Към него днес се присъедини и европейският търговски комисар Сесилия Малмстрьом в опит да предотвратят налагането на наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС в САЩ. "За сега мога да кажа, че както..

публикувано на 20.03.18 в 12:40

НСИ: Разходите на работодателите за труд нарастват с 12,2%, а за заплати - с 12% в края на 2017 година

По предварителни данни на Националния статистически институт през четвъртото тримесечие на 2017 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 12,2% спрямо същото тримесечие на предходната година. Увеличението в индустрията е с 11,7%, в сектора на услугите - с 11,8% и в строителството - с 11,9 на..

публикувано на 20.03.18 в 11:53
Ли Къцян

Премиерът на Китай обеща по-нататъшно отваряне на пазара за чуждестранните компании въпреки риска от търговска война със САЩ

Китай ще отвори още повече икономиката си, като чуждестранните и местните фирми ще могат да се конкурират равнопоставено, заяви премиерът на страната Ли Къцян на годишната парламентарна сесия във вторник, съобщава Ройтерс. Обещанията на властите в Пекин за по-нататъшно отваряне на китайската икономика идва в момент, когато се увеличават..

публикувано на 20.03.18 в 11:33

"Мишлен" купува британската компания Fenner за около 1,2 млрд. паунда

Известният френски производител на автомобилни гуми - Compagnie Generale des Etablissements Michelin обяви, че ще придобие британската компания за полимерни продукти Fenner PLC, като сделката се оценява на приблизително 1,2 млрд. паунда (1,67 млрд. щатски долара). От "Мишлен" заявиха, че ще платят по 610 пенса в брой за всяка акция на..

публикувано на 20.03.18 в 10:40

Белият дом предлага търговски облекчения на държавите в замяна на съвместен натиск върху Китай

Администрацията на Доналд Тръмп притиска останалите страни да се присъединят към САЩ в опитите за оказване на съвместен натиск върху търговската политика на Китай в замяна на облекчаване на въведените преди време американски митнически тарифи за вноса на стомана и алуминий, съобщава агенция Блумбърг, цитирайки неназовани официални европейски..

публикувано на 20.03.18 в 10:08