Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В проектобюджет 2017-а Гърция залага на солиден икономически растеж, по-нисък държавен дълг и ниска безработица

В понеделник гръцкото правителство представи пред парламента на страната проектобюджета за 2017-а година, в който се залага на силен икономически растеж от 2,7 на сто, ангажирайки се в същото време да бъдат изпълнени и основните цели за т.нар. "първичен" бюджетен излишък, заложени в третата международна спасителна програма, която беше договорена в края на миналото лято.

Властите в Атина прогнозират намаляване на държавния дълг до 174,8% от БВП на страната и отслабване на нивото на безработица до 22,4 на сто, съобщава Ройтерс.

Проектобюджетът за следващата година не съдържа конкретно позоваване, кога страната ще се завърне на международните пазари, за да започне да се самофинансира, като само се посочва, че целта е това да стане факт "възможно най-бързо".

"Първичният излишък" – фискалният баланс без разходите за обслужване на държавния дълг – се очаква да достигне 1,8% от БВП в сравнение с малко над заложената за 2016 година цел от 0,63 на сто.

Съгласно условията на третия спасителния план, Гърция ще трябва да наложи през следващата година нов кръг от по-високи данъци върху горивата, телефонните услуги и върху някои потребителски стоки. Властите в страната също така ще трябва да увеличат и данъка върху тютюна и цигарите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени