Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина диригентът Атанас Варадинов

| обновено на 05.10.16 в 17:35

На 57-годишна възраст внезапно ни напусна доц. Атанас Варадинов - уважаван диригент и обичан преподавател.

Той е възпитаник на Националната музикална академия. Завършва класа по оркестрово дирижиране на проф. Влади Симеонов и хорово дирижиране при проф. Стоян Кралев. Работи като щатен преподавател в Катедра “Музикално- сценично изкуство”, където е доцент от 2006 година и две години по-късно става неин ръководител.

Най-слънчевият, всеотдаен и вечно засмян преподавател. Ще го помним в сърцата си с прекрасното му чувство за хумор, нестихващите му закачки, отдадеността му към нас и неговия професионализъм, сподели неговата студентка от Музикалната академия Петя Стоева.

Атанас Варадинов има активна творческа дейност в много от оперните теарти в България. Работил е в София, Бургас, Благоевград. Бил е главен диригент в Държавна филхармония - Видин и ОФД - Пловдив, както и художествен ръководител в Държавния музикално-драматичен неатър “Константин Кисимов” - Велико Търново.

Бил е диригент-постановчик на много оперни заглавия в различни градове на страната, както и в Учебния оперен театър към катедра “Музикално-сценично изкуство”.

Новината за преждевременната кончина на колегата Варадинов ме завари съвсем неподготвен... само преди три дни си пожелахме "на добър час" за новата учебна година в Националната музикална академия и го видях все така широко усмихнат, както беше обичайно за него... Сърцат колега и добър човек - все по-малко са такива в професията на фона на заливащите ни лица, заставащи на пулта пред оркестъра без да имат правото да се наричат диригенти!.. Загубата е голяма - особено за младите студенти, на които той вдъхваше увереността да тръгнат по трудния и трънлив път на музиката. Надявам се сега да е на едно по-добро място, а споменът за него ще остане завинаги жив - сподели за БНР диригентът Григор Паликаров.

Поклон пред паметта му!

Поклонението ще се извърши на 6 октомври от 11 часа в църквата на Централните софийски гробища.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна