Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева изтъкна като основно свое предимство опита в мултинационални организации

Русия би искала следващият генерален секретар на ООН да е жена от Източна Европа

Снимка: БТА

Новата българска кандидатура за поста генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева изтъкна като основно свое предимство опита в мултинационални организации и в същото време се застъпи за диалог между различните страни за решаване на световните конфликти.

На неформалното изслушване в ООН еврокомисар Геогриева говори за успешната си кариера на ефективен мениджър, по време на която е залагала на качества на дипломат при преговори с разнопосочни национални интереси за постигане на обща цел. Тя не пропусна да коментира и възможността да стане първата жена – генерален секретар на световната организация и обеща да удвои броя на жените на високи позиции, както е направила по време на работата си в Европейския съюз.

Според анализатори новата българска кандидатура идва в подходящ момент, в който добрите резултати за Антонио Гутереш разочароват застъпниците на идеята жена да застане на мястото на Бан Ки-мун. 56 държави участват в група за избиране на жена за поста.

Пред представителите на различните страни-членки Кристалина Георгиева показа и хуманното отношение към задълженията си, като припомни контрастен епизод от своя живот. Тя разказа как ден след като се е радвала на здравата си внучка, на следващия е пътувала до регион в Африка, където децата са били толкова омаломощени, че не са могли дори да плачат.

В богат свят като нашия това не би трябвало да се случва, каза Георгиева.

Георгиева влезе в надпреварата, след като миналия понеделник другият български кандидат Ирина Бокова отбеляза слаб резултат и загуби официалната подкрепа на правителството. По-малко от седмица преди това от трибуната на Общото събрание на ООН президентът Росен Плевнелиев призова да се подкрепи българската кандидатура, без да споменава име, а представители на делегацията ни в Ню Йорк заявиха за БНР, че върви процес на постоянно лобиране за българската кандидатура, макар и не публичен. 

Следващото неофициално гласуване е тази сряда. То се счита за най-важното до момента. При него за първи път ще се отличи вотът на петте постоянни членки на Съвета за сигурност. Генералният секретар на ООН се избира от Общото събрание по препоръка на Съвета за сигурност. По този начин петте постоянни членки с възможност за налагане на вето – Съединените щати, Русия, Китай, Великобритания и Франция – имат последната дума при гласуването.

Междувременно Виталий Чуркин – посланикът на Русия в ООН, който този месец председателства Съвета за сигурност, заяви на пресконференция:

Много бихме искали да видим (на поста генерален секретар на ООН – бел.ред.) жена, но си правим по-малко пиар от някои други страни, които заявиха на висок глас, че предпочитат жена, а след това гласуваха само за мъже. Ние не правим това, каза Чуркин.

По думите му е вероятно няколко дни след поредното неформално гласуване в сряда да се премине към официалния вот. Чуркин изрази надежда новият Генерален секретар да бъде избран този месец.

Американското правителство, от своя страна, отказа да съобщи кого от кандидатите за нов генерален секретар на ООН предпочита и как се отнася към решението на България да замени предложената по-рано от нея за поста Ирина Бокова с Кристалина Георгиева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени