Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдумът – риск или шанс за демокрацията

Снимка: БГНЕС

Определено референдумът е шанс за демокрацията, това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" швейцарският експерт Патрик Трийс, генерален секретар на парламента на кантон Берн:

Това е абсолютно необходимо за доброто управление. Референдумът е един от най-мощните инструменти за споделяне на властта между правителството, парламента и народа.

Мисля, че референдумът в България е едно добро начало за демокрацията в страната, заяви Карлос Рейнхард, председател на парламента на кантон Берн, Швейцария:

Гласуването за Брекзит не беше референдум, както и това, което ще се проведе в България през ноември, не е референдум, а е плебисцит. Това не са едни и същи неща.

В нашия закон липсва изобщо някаква яснота относно кампанията за референдума, каза Славея Христова от "Болкан Асист":

Няма изисквания за една обективна, за една наистина широка информационна кампания и това освобождава институциите от отговорност да дадат информация за въпросите, за аргументите. В случая дори сме свидетели на старание на институциите да не говорят, да не ни информират за референдума, да заглушат информацията и да ни накарат да забравим, че има референдум.

Цялото интервю с Патрик Трийс, Карлос Рейнхард и Славея Христова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!