Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крецу: Частичното спиране на еврофондовете за Испания и Португалия ще се усети чак през 2020 година

Корина Крецу
Снимка: БГНЕС

Частичното спиране на еврофондовете за Испания и Португалия ще се усети от държавите чак през 2020 година, заяви комисарят по регионалната политика Корина Крецу пред евродепутати в парламентарната комисия по икономически и парични въпроси. Тя обясни, че замразяването на фондове от бюджета за 2017-а може дори да не се отрази на двете държави, ако изпълнят изискванията на бюджетна дисциплина на еврозоната:

Уверявам ви, че двете страни все още имат да получават плащания за 2014, 2015 и 2016 година и Комисията ще продължи да превежда парите. Разбира се, ЕК ще прекрати замразяването на средства за 2017 година веднага щом Испания и Португалия изпълнят изискванията на Съвета и когато правителствата решат, че прекомерните им дефицити са коригирани.

Според европейските договори и правилата на Евросъюза за гарантиране на доброто финансово здраве на страните-членки, известни като Пакт за стабилност и растеж, бюджетният дефицит трябва да бъде под 3% . Въпреки че правителствата в Мадрид и Лисабон не спазиха изискването, страните от еврозоната решиха да не ги глобяват, но регламентът изисква автоматично замразяване на средства от структурните фондове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени