Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колумбийският президент се опитва да спаси мирното споразумение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Богота обеща да спаси мирния процес. Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос започна съвместна работа с опозицията, след като гласоподавателите отхвърлиха трудно постигнатото споразумение. Според избирателите сделката е твърде снизходителна към бунтовниците. Евентуално предоговаряне на мирното споразумение сега ще зависи от това дали Революционните въоръжени сили на Колумбия ще приемат по-строги санкции срещу тях. ООН приветства спазването на примирието в Колумбия въпреки вота. Членове на опозицията, оглавени от могъщия бивш президент Алваро Урибе, ще се срещнат с правителството, за да се опитат да спасят споразумението, съобщи в обръщение по телевизията Хуан Мануел Сантос:

С волята за мир от всички страни, аз съм сигурен, че скоро ще успеем да стигнем до задоволително решение за всеки. Страната ще излезе от това положение и процесът ще бъде укрепен. От наша страна съществува цялата воля и решимост да го направим. Ще трябва да действаме бързо и да определим срокове. Несигурността и липсата на яснота за предстоящото поставя в риск всичко, изградено до момента.
 
Гласоподавателите, които отхвърлиха споразумението, искат гаранции, че бунтовниците ще предадат парите, спечелени от наркотиците, ще излежат присъдите си и ще спечелят политическото си бъдеще пред урните, а няма да получат сигурни, неизбрани места в Конгреса. И президентът Сантос, и върховният лидер на групировката ФАРК Родриго Лондоно обещаха да спазват обявеното прекратяване на огъня и да работят заедно, въпреки че процесът може да бъде дълъг и сложен.

220 хиляди души са загинали в най-продължителния конфликт в Латинска Америка. Милиони са останали без дом.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени