Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почит към Артур Лурие – концерти с участието на Борислава Танева в Базел и София

Снимка: архив

На 12 октомври – деня, в който композиторът си отива от този свят преди 50 години, фондацията, носеща името му, организира голям мемориален концерт в Schmiedenhof Zunftsaal – Базел. Програмата си поделят пианистите Мориц Ернст от Германия и Борислава Танева от България. Нашата сънародничка е сред изследователите и популяризаторите на Лурие. Тя е изпълнител, преподавател по пиано и заместник ректор на НМА.

Наум Израилевич Лурья, роден през 1892 г. в Русия… Едва ли много хора по света са чували рожденото име на този талантлив човек, оставил забележителни произведения. Едва ли е познат и като Артур Винсент Лурие, както се нарича след като приема католическата вяра. Религиозният акт датира малко преди Октомврийската революция от 1917 г., необратимо променила съдбите на всички творци от т. нар. Сребърен век на Русия. Лурие не е сред емигрантите, напуснали веднага родината си, за да пренесат духовната енергия на своето поколение в Европа. Той решава да остане, прегръща комунистическата идея с вярата, че това е нов път за изкуството. Става дясната ръка на Луначарски – първия комисар на народното просвещение след революцията, „апаратчик“, истински законодател в областта на културата. Ето затова не знаем за Лурие. Интелигентен, честен и искрено отдаден на изкуството, той скоро разбира, че пътят, по който изкривяват идеите на комунизма, не води доникъде. Бяга на Запад, където така и не получава доверие от артистичните кръгове, а в Русия унищожават всичко, свързано с него. Кои са хората, издирващи творчеството му – отговаря проф. Танева:

Не са много, но предполагам, че са ентусиасти като мен. Много искам да се запозная с немския пианист, с когото деля сцената в Базел. Вероятно поканата за концерта е признание за труда, който положих през последните години, за да издиря и запиша някои от творбите на Лурие. Целта на фондацията е да събере това, което е останало от творчеството му. Председателят Стефан Хулигер обикаля Европа и Русия, търсейки негови произведения. Не мога да си представя, че всичко това е възможно. Например – има Трета соната за пиано, а Първа и Втора може би никога няма да бъдат намерени. Също Петте заклинания, които в България изпълнявам със сопраното Мила Михова. От тях липсва №3. Самата аз не бях чувала за композитора допреди 7-8 години. Тогава и в интернет нямаше почти нищо. Свиря негови пиеси от Пет крехки прелюда опус 1, до Заклинанията, писани малко преди да почине. Огромна е разликата в изразните средства, в звуковата палитра. Всичко е много мрачно в края. Лурие е от еврейски произход и преди началото на Втората световна война отново емигрира – този път в САЩ, където умира. Той е гений, мога да го кажа съвсем уверено използва алеаторика и додекафония много преди новаторите от Нововиенската школа в Европа.

В концерта в Базел участва и руската певица Анна Миклашевич. Дни преди това, на 7 октомври в София, Танева ще изпълни десет произведения на Лурие, посветени на личности, близки до него през годините – Пикасо, Джеймс Джойс, Владимир Хоровиц и др. Заглавието на проекта е „Артур Лурие – откъснат лист от историята на Сребърния век“, премиерата му беше на „Пиано екстраваганца – 2015“. Песните, които изпълнява заедно с Мила Михова, са по текстове на Анна Ахматова. Голямата руска поетеса и Лурие остават свързани цял живот – чрез преживяната голяма любов, чрез приятелството и писмата, които споделят след раздялата. Умират в една и съща година.

Подбрах пиеси, посветени на велики личности, приятели и съмишленици на Лурие, за да докажа, че той би бил също толкова известен, ако политическата му ориентация не беше оставила умъртвяващата си сянка върху неговия жизнен път. Вълнува ме съдбата на този толкова талантлив човек. Искам да направя всичко, което зависи от мен, за да достигнат прекрасните му произведения до публиката, която ще ги оцени, убедена съм – каза още проф. Танева. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени