Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският апелативен съд отново гледа делото за убийството на Яна Кръстева

| обновено на 04.10.16 в 16:12

С искане за отвод на съдебния състав за втори път в Софийския апелативен съд започна делото за смъртта на 28-годишната Яна Кръстева. Младата жена беше убита преди пет години в Борисовата градина в София. Единственият подсъдим Николай Русинов – Чеци отговаря пред съда по обвинение за умишлено убийство. 
Русинов поиска отвод на съдебния състав, защото според него не бил избран със системата за случайно разпределение на делата. Председателят на съдебния състав бил командирована съдия, което хвърляло сянка върху нейната независимост. Аргументи към искането, позоваващи се на дела от практиката на Европейския съд по правата на човека, Русинов изложи сам. Адвокатът му Иво Найденов само го подкрепи.

От прокуратурата и процесуалният представител на родителите на Яна видяха в искането на Чеци непочиващ на никакви правни основания опит да бави делото. Съдът се оттегли за близо 40-минутен размисъл.

Делото за смъртта на Яна Кръстева е за втори път в Софийският апелативен съд, защото беше върнато от ВКС с настояване за нов преглед на доказателствата. От този съдебен състав Русинов и адвокатът му поискаха оправдателна присъда, а близките на Яна Кръстева - да потвърди присъдата на СГС - доживотен затвор с право на замяна.

Повече по темата чуйте в репортажа в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени