Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метеоролози от НИМХ против решението за затваряне на станцията на Мусала

Снимка: БГНЕС
Решението за затваряне на метеорологичната станция на Мусала заради трагичен инцидент беше коментирано в "12+3" от проф. Христо Георгиев, Анастасия Стойчева и Красимир Стоев от НИМХ.

Станцията е открита през 1932-ра година и служи вече 84 години
, припомни Анастасия Стойчева. Ползваме ежедневно информацията, която идва от тази станция, каза Стойчева.

Затваря се най-високата точка на Балканите. За всеки един от колегите ми остана изненадата, че това е решено от метеоролог. Останахме без данните на Мусала. Не че не можем без това, но не бива да сме без това. Администрацията слага подпис под решението, но ние като синоптици сме длъжни да си кажем мнението. 16 години работим там и съм се учила от хора, които уважавам и днес. Проф. Георгиев е сред тях. Ние сме звеното, което излиза пред обществото с резултатите от общия труд. Такъв инцидент може да се случи навсякъде, отбеляза Стойчева. 

Ситуацията е изненадваща и можем да назначим нови хора, но ако ги прехвърлим от друго място, те трябва да правят измервания в необичайни и трудни условия, каза проф. Георгиев.

Решението за спиране на станцията е поради това, че имаме задължение да опазим хората, добави проф. Георгиев.

Не съм съгласен с това решение, подчерта Красимир Стоев.

Има много хора, които желаят да работят на Мусала при тези условия. Да, те трябва да са обучени и трябва да са планинари. Но не можем да сме потърпевши и да останем без данни. Това е станция, която изпраща данни не само у нас, но и на международния обмен. При наличния състав тя можеше да премине и към друг режим на работа, каза още Стоев. 

Тя би могла да бъде временно консервирана. Не трябва да оставаме без данни, подчерта Стоев.

Ръководството проявява загриженост към хората, но е и длъжно да осигури най-добрия начин за достигане на информацията до обществото чрез прогнозите, каза Анастасия Стойчева.

Цялото интервю по темата за затварянето на станцията можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени