Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой участници в 33-тия Софийски маратон

Снимка: БГНЕС

Над 2000 състезатели от 51 страни ще участват в XXXIII Софийски маратон, обявиха организаторите на престижната надпревара, която ще се проведе в неделя, 9 октомври по улиците на столицата.

В класическата дисциплина на 42 километра ще участват повече от 500 бегачи, като за пръв път маратонът на София ще бъде, освен държавно първенство, и балкански шампионат.

Повече от 700 души се очаква да застанат на старт на 21 километра, а на 10,5 километра ще стартират над 800 състезатели.

В зависимост от метеорологичните условия организаторите очакват и около 1000 души да се включат в масовия старт на 3 километра, за който участниците ще могат да се запишат на място в деня на надпреварата.

Президентът на БФЛА Добромир Карамаринов заяви, че в състезанието ще вземат участие 15 бегачи от Кения, Етиопия и Мароко, както и представители на 8 балкански държави, а целта пред организаторите е догодина стартът да бъде не само по-масов, но и с по-голямо участие на чуждестранни атлети.

От тази година трасето в София е с най-високата възможна сертификация и с резултатите, постигнати по време на маратона, може да се покриват нормативи за участие на големи първенства.

Общият награден фонд тази година е рекорден - над 60 000 лева. Победителите при мъже и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лева, подгласниците им по 4000 лева и т.н. до 10-о място - 200 лева. Допълнително за балканска и за държавна титла са предвидени съответно по 1000 и по 700 лв.

Парични награди ще има и за всички призьори до 6-о място на 21 километра и на 10,5 километра. Всеки стартирал ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с медал за участие като спомен от събитието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!