Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на европейските борси след скок на акциите на Дойче банк и спад на паунда до 31-годишно дъно

Европейските фондови индекси бележат добро повишение благодарение на стабилизация на банковия сектор след отскок на акциите на Дойче банк и в резултат на поредно поскъпване на акциите на енергийните компаниите и на тези от минно-добивния сектор.

След ден почивка за борсата във Франкфурт поради официалния празник за Обединението на Германия в понеделник, днес акциите на Дойче банка стартираха търговията с добър отскок от 2,5% към двуседмичен връх около 11,98 евро за една акция.

Частичното възстановяване на доверието във водещия немски кредитор се дължи на вербалната подкрепа, която оказват редица негови големи клиенти и дори банкови конкуренти. Германски бизнес лидери на компании като BASF, Daimler, E.ON, RWE и Siemens се опитаха да защитят Дойче банк, потвърждавайки че тя представлява стабилна финансова институция.

В същото време дори нейни конкуренти в лицето на JP Morgan и HSBC "ѝ удариха по едно рамо". Изпълнителният директор на JP Morgan - Джейми Даймън заяви късно снощи, че той не вижда причини, защо Дойче банк да не успее да се справи с възникналите в последно време проблеми. Анализатори на HSBC пък подчертаха, че въпреки оперативните недостатъци на водещата немска кредитна институция, страховете за нейната платежоспособност са силно преувеличени.

Сега акциите на Дойче банк нарастват с 1,3% към 11,72 евро за една акция, въпреки че търговците остават в напрегнато очакване на новини около преговорния процес между висши представители на банката и американските правораздавателни власти относно наложената преди време от Министерството на правосъдието на САЩ глоба в размер на 14 млрд. долара. Именно огромната по размер глоба доведе в петък до солиден спад на акциите на немската банка към рекордно историческо дъно от 9,90 евро за една акция, преди да последва техен добър отскок с над 6% след все още непотвърдена и до ден днешен информация, че американските власти могат да намалят наложената санкция до "едва" 5,4 млрд. долара.

Снощното поскъпване на цените на петрола сорт брент обратно над 50 долара за барел за пръв път от август насам (до връх от 51,14 долара) и на американския лек суров към 49 долара за барел пък се отразява позитивно на енергийния сектор, въпреки днешното частично отстъпление на петролните цени съответно към 48,40 и към 50,58 долара за барел. Индексът SXER, обхващат европейските петролни и газови компании, нарастват с 1,14%, а индексът SXPR на формите от добивния сектор - с 1,81 на сто.

Всичко това допринася за повишение на общия европейски индекс Stoxx Europe 600 с 0,78%, като той е на път да приключи на позитивна територия за шеста поредна сесия на търговия - най-продължителен негов растеж от август насам.

Немският фондов индекс DAX нараства с 0,57%, френският CAC40 - с 0,95%, докато испанският Ibex-35 и италианският MIB се колебаят малко над техните вчерашни нива на затваряне.

И днес най-солиден ръст бележат акциите на компаниите, търгувани на борсата в Лондон, тъй като те се възползват от обезценката на британската лира към ново 31-годишно дъно от 1,2736 щатски долара на фона на засилващите се опасения за т.нар. "твърд“ Brexit.

Индексът FTSE100 нараства с 1,9% към нов исторически връх от 7116 пункта, пробивайки за пръв път от пролетта на 2015-а година насам над психологическата бариера от 7000 пункта. Трябва да се има предвид, че близо 75% печалбите на британските компании, влизащи в индекса FTSE100, се формират от тяхна дейност извън Великобритания, така че приходите им в местна валута (в британски лири) би трябвало да нараснат значително на фона на обезценката на паунда с близо 15% от референдума на 23-ти юни насам. Акциите на Rolls-Royce Holdings PLC поскъпват с 3,25%, на Ashtead Group PLC - с 2,41%, на Intertek PLC - с 4,46% и на Pearson PLC - с цели 4,91%.

Британският банков сектор също се държи доста добре, въпреки информация на агенция Блумбърг, според която финансовият сектор на Острова няма да бъде третиран по-специално от правителството на Тереза Мей при предстоящите преговори с ЕС за Brexit. Акциите на Barclays PLC нарастват с 1,49%, а на HSBC PLC - с 1,96%.

Днешното понижение на британската лира към 31-годишно дъно от 1,2376 долара допринася и за обезценка на еврото с 0,5% към близо двуседмично дъно от 1,1150 щатски долара. Това от своя страна оказва допълнителна подкрепа за инвеститорския риск-апетит на европейските пазари на акции, тъй като е в полза за експортно-ориентираните компании от еврозоната и в частност на тези от Германия. Поради това не е изненада, че днес акциите на автомобилен гигант като BMW AG поскъпват с 2,77%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени