Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Магията на камерната песен”: Романтичната приказка - Франц Шуберт: „Гмурецът”

Франц Шуберт - портрет от Вилхелм Аугуст Рийдер, май 1825 г.
Снимка: архив
Това е една минидрама, изградена върху едноименната балада на Фридрих Шилер. Много преди романтизма практиката да се гради своеобразен миниспектакъл върху поетичен текст е изкушение. Мадригалът, например, разказва определен светски сюжет. Използването - във всички времена, та чак до наши дни - предполага пълноценно съжителство между красотата на словото и на музикалния тон. Нещо, което операта не може да постигне: там либретото следи сюжета, характерите, но рядко се съобразява с изящната поезия.

А вълшебната красота на романтичната приказка е особено привлекателна за минидрами. Незнайните светове, откриването на непознати природни и духовни хубости, които отсъстват от прозаичното ежедневие - всичко това разгръща въображението, засища духовната жажда с нещо фантастично, непознато.
„Гмурецът” е типичен пример за епос - с неопределеността на времето, мястото и персонажите, с красотата и драматизма на подвига. Тази приказка Франц Шуберт „разказва” за около 25 минути. Ще я слушаме в блестящото изпълнение на Дитрих Фишер-Дискау.

10 октомври

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна