Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: Финансовото министерство може да преразгледа искането да се декларират данъците на починалите близки

| обновено на 04.10.16 в 16:44

Финансовото министерство може да преразгледа искането да се декларират данъците на починалите близки, съобщи ресорният министър Владислав Горанов по време на заседанието на тристранния съвет. Социалните партньори принципно не възразиха срещу необходимостта от плащането на задълженията, но поставиха въпроса за установяването им от страна на близките на починалия.

Проблем с установяването и декларирането на доходите на починал близък има основно в случаите, когато той е бил самоосигуряващ се или едноличен търговец, обясни финансовият министър Владислав Горанов.
Примерно, един едноличен търговец, независимо от това, че предприятието му загива заедно с него, съпътността от фактически отношения и от имущество и доходи, които той е формирал за определен период, продължава да съществуват. Има много казуси, при които данъчната администрация, при липса на регламент в законодателството, се налага да извършва една доста по-сложна процедура на ревизии, за да установи съответните задължения, една доста по ангажираща, между другото, наследниците процедура.
Все пак решението не е окончателно, заяви министър Горанов.
Водени сме от това, че го правим, за да въведем някакъв ред и регламент, можем да го преразгледаме още следващата седмица.
Работодателите и синдикатите поискаха да остане още няколко години възможността за декларирането на данъците на хартия. Според предложените текстове за бизнеса, тя ще трябва да отпадне от догодина, а за гражданите през 2018 година. С това също така ще отпаднат и облекченията интернет декларирането, което по никакъв начин не трябва да се допуска, защото е стимул за коректните данъкоплатци, заяви  Добрин Иванов от асоциацията на индустриалния капитал.
Ако данъците бъдат декларирани и платени до 31 януари да се ползва тази отстъпка, която е предвидена в сегашният закон.
Синдикатите допълниха, че 40 процента от българите нямат достъп до интернет, затова е необходим по-дълъг преходен период за пълното отпадане на онлайн декларациите. Освен това ще трябва да има още стимули за семействата, смята Томчо Томев от КНСБ.
В сегашното  си състояние тези облекчения, които се ползват за деца, това е един ефект между 20 и 60 лева на година, което е крайно недостатъчно.
Социалните партньори също така изразиха опасения, че ако се въведе данъчно облекчение за безкасовите плащания, това ще стимулира сивата икономика.
Председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова постави под съмнение ефективността на предлаганите от финансовото министерство данъчни промени, които да задължават да бъдат плащани данъчните задължения на починалите близки. 
Лично аз смятам, че може би тази промяна или трябва да отпадне, или трябва много, много да се промени, да се прецезира. След като ние години наред в данъчното законодателство приемахме норми, с които авансово се облага голяма част от дохода. Почти няма доходи, които остават на облагане чрез деклариране в края на годината.
Откровено казано ние трябва да се съсредоточаваме върху законодателни промени в две посоки, ще запушат някакви дупки, от които в бюджета изтичат приходи и втората част от промените трябва да бъдат насочени към подобряване на административната среда.

Менда Стоянова намекна за необходимост от промяна в някои данъчни закони и в системата за социално подпомагане.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени