Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път България с отбор в „Купата на нациите“ по планинско изкачване

За първи път България с отбор в „Купата на нациите“ по планинско изкачване
Снимка: BG Rally HD
За първи път в историята на българския автомобилен спорт България ще има национален отбор в дисциплината планинско изкачване, който ще участва във второто издание на "Купата на нациите" на ФИА на 8 и 9 октомври в Щернберг (Чехия). Инициативата за създаването на национален отбор в дисциплината и неговото участие в престижното състезание е на председателя на БФАС Владимир Илиев.

В надпреварата България ще бъде представена от национален отбор в състав::  Любен Каменов,  Христо Манолов, Стефан Стоев и Юлиян Телийски, водени от капитана.

.


И четиримата пилоти ще участват в отворения клас "Е1" на Група 3. Тази група е най-разнообразната и най-масовата, като предлага изключителна палитра от различни технически решения за изработването на добър автомобил за планински изкачвания.

Освен в своите групи, участниците ще бъдат разделени и в съответни подкласове, за да бъде даден шанс на всички видове машини. Трите групи ще излъчат трима победители с подгласници, които ще се окичат със сребърния и бронзовия медали. Основната цел на българските пилоти обаче не са индивидуалните призове, а доброто представяне в класирането по нации, което няма да е въз основа на даденото време в двата състезателни манша, а според заетите места в съответния клас.

Във второто издание на "Планинския Мастърс" на ФИА ще се включат общо 14 държави, а освен България има още една дебютираща нация - северната съседка Румъния. Концепцията на състезанието е то да се провежда на всеки две години, като през 2014 в Люксембург бяха излъчени първите шампиони.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна