Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Кьосева, Зорница Козарева и Веселин Райчев са тазгодишните носители на наградата "Джон Атанасов"

Награди "Джон Атанасов" 2016
Снимка: БГНЕС

Трима са тазгодишните носители на наградата "Джон Атанасов" за постижения в сферата на компютърните науки. Това са д-р Елица Кьосева - специалист по квантова физика, д-р Зорница Козарева, която се занимава с компютърна лингвистика, и изследователят в сферата на изкуствения интелект д-р Веселин Райчев

В началото на церемонията президентът Росен Плевнелиев постави акцент върху учудването, което предизвиква бързото развитие на иновационната индустрия в България пред чуждите лидери, които посещават страната и обърна специално внимание на младите таланти в областта на информационните технологии, както и на силната конкуренция за голямата награда "Джон Атанасов".

57 изключително силни кандидатури от българи, които работят на четири континента. Изключителните постижения на всеки от кандидатите направиха избора на комисията невероятно труден.

Държавният глава заяви, че е необходимо национално планиране в дългосрочен план и обърна внимание върху необходимостта да започне работа върху национална програма за развитие на България до 2030 г.

Ако не искаме да се върнем назад, ако искаме да гледаме напред, да сме още по-ефективни, още по-мащабни, дойде времето за всички вас, заедно с мен, с новия президент, с правителството на България да изковем България "2030"  и да направим така, че да се гордеем с нея.

И думите след награждаването на една от носителките на Голямата награда "Джон Атанасов" доктор Елица Кьосева.

Искам да изкажа нашата благодарност от името на тримата лауреати за тази висока чест и съм изключително щастлива, че България разпознава работата на българите извън нашата държава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!