Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тим Кейн нарече Доналд Тръмп "маниак"

Тим Кейн
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В разгорещен диспут между кандидатите за вицепрезидент в битката за Белия дом демократът Тим Кейн нарече кандидата за президент Доналд Тръмп "маниак", който е способен да предизвика "катастрофално събитие", като използва ядрено оръжие. От своя страна, републиканецът Майк Пенс отговори, че подобно изказване е "под нивото" както на Кейн, така и на Хилъри Клинтън.

Дебатът започна с напрежение между двамата и прекъсвания. Губернаторът на Индиана Майк Пенс отправи обвинения спрямо Хилъри Клинтън в това, че е била архитектът на "провалената" външна политика на президента Барак Обама, на което сенаторът от Вирджиния Тим Кейн отвърна, че тимът на републиканците са възхвалявали Владимир Путин и са го описвали като силен лидер.
По-късно Пенс уточни, че подобна категоризация по адрес на руския лидер е констатация на увеличаващото се влияние на Кремъл на световната сцена заради на слабата политика на администрацията на Барак Обама.
Кандидатите говориха един върху друг и по други теми, като това наложи намесата на модератора, която обясни, че зрителите няма да могат да ги разберат, ако продължават в този тон.
Разисквана бе и темата за напрежението между полицията и чернокожите. Вицепрезидентският кандидат на републиканците коментира, че противникът му, заедно с Клинтън, "използват всяка възможност да се държат унизително" спрямо полицаите, на което Кейн отговори, че Пенс и Тръмп "се страхуват" да говорят за предразсъдъци към чернокожите при действията на органите на реда.
Анализатори оцениха високо дебаторските умения на Майк Пенс, след като относно противоречиви въпроси за Тръмп, като такива, свързани с неплащането на данъци, той е превърнал негативите в позитиви, произлизащи от уменията на милионера като бизнесмен. От друга страна, попитан за междурасовите отношения, Пенс е успял да промени посоката и да говори за това колко много Америка дължи на органите на реда.
Единственият вицепрезидентски дебат от настоящата кампанията за Белия дом се проведе в Университета "Лонгууд" във Фармвил, Вирджиния.
За много зрители това беше първата възможност да видят за първи път кои са кандидатите, стоящи зад основните лица на тази кампания. Според допитване на Ей Би Си Нюз 41 процента от американците не могат да посочат републиканската кандидатура за вицепрезидент, а 46 процента не знаят кой е кандидатът за вицепрезидент на демократите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна