Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5000 бойци са подготвени в Труция за операция в Мосул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

5000 бойци са подготвени в Турция, за да участват в планираната операция за освобождаването на град Мосул от терористичната групировка "Ислямска държава" /ИД/, заяви президентският говорител Ибрахим Калън.

В същото време Анкара счита, че операцията срещу "Ислямска държава" може да има успех, ако не се ограничи само с Мосул, а обхване и сирийския град Ракка, където Турция ще действа заедно с международната коалиция и арабските елементи

Германска парламентарна делегация ще посети днес военновъздушната база Инджирлик в южния град Адана. Към момента на Инджирлик има 250 военнослужещи на Бундесвера, които подкрепят международната коалиция срещу „Ислямска държава“ с разузнавателни полети.

Нослед приемането на т.нар. "арменска резолюция" от  Бундестага преди няколко месеца Анкара забрани достъпа на германски представители в Инджирлик. След месеци на размяна на взаимни критики и остър тон между Анкара и Берлин, най-сетне седмина депутати от всички парламентарно представени партии в Берлин получиха разрешение да направят от днес тридневно посещение в Турция. Християндемократът Карл Ламерс, който ще води делегацията, изрази надежди, че в резултат на визитата напрежението в турско-германските отношения ще спадне.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени