Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо посещение на Бойко Борисов в Брюксел

| обновено на 05.10.16 в 09:43
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов е на изненадващо работно посещение в Брюксел, където ЕС е домакин на международна конференция на високо равнище за Афганистан. Той ще се срещне с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини.

Мигрантската криза, прилагането на споразумението с Турция, както и въпроси от провеждащата конференция за Афганистан, ще бъдат теми на обсъждане между Бойко Борисов и Федерика Могерини, информира правителствената пресслужба. Съобщението за работната визита на премиера дойде снощи от Министерския съвет. Срещата с Могерини не беше заложена предварително в програмата ѝ.

В неделя премиерът Борисов предупреди от София, че ще изтегли българския военен контингент от Афганистан, ако правителството там не приеме реадмисията. В същия ден в Кабул такова споразумение за мигрантите бе договорено от европейските дипломати, а от снощи е публикуван и текстът му. Властите обещават да приемат обратно депортираните от Евросъюза афганистанци. В замяна, на днешната донорска конференция в белгийската столица, Афганистан очаква нови ангажименти за над 1 милиард евро финансиране на икономиката. България ще бъде представлявана на конференцията от външния министър Даниел Митов.

По данни на ООН афганистанците са сред най-многобройните кандидати за убежище по света. Различните държави в Европа обаче интерпретират различно международната конвенция за това дали Афганистан е сигурна страна на произход, и невинаги дават статут на бежанци на гражданите ѝ.

Заради новите набези на талибаните НАТО с единодушие реши да удължи мисията си там, в която участват и над 100 български военни, които обучават силите за сигурност.

До късно снощи нямаше официално потвърждение дали днес е предвиден разговор на Борисов или Митов с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг или други официални лица, относно евентуалното оттегляне на българските военни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна